Europese Dag van de Beroerte op 12 mei
ActionsEuropese Dag van de Beroerte op 12 mei
Op dinsdag 12 mei is het de Europese Dag van de Beroerte. Rond deze datum wordt landelijk en internationaal aandacht gevraagd voor het herkennen van een beroerte en wat u moet doen wanneer u of iemand in uw omgeving plotseling één van de verschijnselen van een beroerte heeft. Ook wordt er aandacht gegeven aan hoe u het risico op het krijgen van een beroerte kunt verlagen. Dit jaar worden, in verband met het coronavirus, geen fysieke activiteiten georganiseerd.
Wat is een beroerte?
Beroerte is de verzamelnaam voor een TIA, herseninfarct en hersenbloeding. De medische term is Cerebrovasculair Accident (CVA). Dit betekent letterlijk een ‘ongeluk van de bloedvaten van de hersenen’. Bij zo’n ongeluk gaat er iets mis met de bloedvoorziening naar de hersenen. Hierdoor krijgt een deel van die hersenen te weinig zuurstof. Met het gevolg dat hersencellen in dit gebied kunnen afsterven en hersenfuncties uitvallen. Vaak is er links of rechts van het lichaam een verlamming en soms zijn er spraakproblemen aanwezig. Verder kunnen de gevolgen voor gedrag, karakter, geheugen en denken zeer ernstig zijn. Ieder jaar krijgen ruim 42.000 mensen in Nederland een CVA. Dat zijn ongeveer 116 mensen per dag.
Zelf een CVA voorkomen
Een CVA kan veel oorzaken hebben: een te hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte, suikerziekte (Diabetes), overgewicht, hartritmestoornissen, onvoldoende lichaamsbeweging of roken. Hiervan willen we mensen bewust maken. Door op een gezonde manier te leven, verkleint u de kans op een beroerte.
Blijf naar een specialist gaan bij een hersenaandoening
De Hersenstichting en de Nederlandse Vereniging voor Neurologie roepen mensen met een hersenaandoening op om ook tijdens de coronacrisis naar de specialist te blijven gaan. Veel hersenpatiënten blijken op dit moment niet naar hun huisarts of neuroloog te gaan, omdat ze bang zijn om besmet te raken met het coronavirus of om de specialist niet extra te belasten.
,,Ook in Gelre ziekenhuizen Apeldoorn en Zutphen is het aantal patiënten dat zich met neurologische klachten meldt of via de ambulance binnenkomt enorm (50-70%) afgenomen” zegt neuroloog Paul Bienfait van Gelre ziekenhuizen. Wanneer mensen met een herseninfarct of hersenbloeding en na een TIA niet naar het ziekenhuis gaan, kan dit levensgevaarlijke gevolgen hebben. ,,Bij ernstige herseninfarcten kan vaak het bloedstolsel nog worden opgelost of verwijderd. Echter alleen als je er snel genoeg bij bent. Het kan levensgevaarlijke gevolgen hebben, met als uiterste consequentie dat patiënten komen te overlijden” legt de neuroloog uit.
,,De eerste weken is de kans op herhaling van een beroerte het grootst. Zeker als er niet behandeld wordt”
Maar ook als de gevolgen minder ernstig uitpakken, zijn risico’s groot en is het van het allerhoogste belang dat mensen snel in het ziekenhuis terechtkomen. ,,De eerste weken is de kans op herhaling het grootst”, vervolgt Paul Bienfait. ,,Zeker als er niet behandeld wordt. Zo krijgen mensen met een herseninfarct altijd bloedverdunners. Er kan iets aan de hand zijn met de bloeddruk of het cholesterol. Of iemand blijkt suikerziekte te hebben, waarvoor medicijnen nodig zijn.”
Heeft u neurologische klachten?
Neem dan contact op met uw huisarts of specialist. Zij bepalen samen met u wat nodig is. Zo kunnen ernstige gevolgen op de langere termijn voorkómen worden.
Met (algemene) vragen over hersenaandoeningen, symptomen, behandelingen of bijvoorbeeld over lotgenotencontact, kunt u terecht bij de infolijn van de Hersenstichting.