Downsyndroom – Aandoeningen | Gelre Ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Downsyndroom

Het downsyndroom is een aandoening waarmee je wordt geboren. Mensen met het downsyndroom hebben een lichte tot ernstige verstandelijke handicap. Ze hebben ook vaak lichamelijke problemen. Bij de één is het ernstiger dan bij de ander. Ook hebben ze vaak dezelfde gezichtskenmerken. Iemand met het syndroom van down heeft 3 in plaats van 2 exemplaren van het chromosoom 21.


Welke medische problemen komen vaak voor bij downsyndroom?

Ongeveer de helft van de kinderen met het downsyndroom heeft een aangeboren hartafwijking. Ook problemen aan de ogen, de maag en de darmen komen vaak voor. Soms moeten kinderen al op zeer jonge leeftijd geopereerd worden.

Op latere leeftijd volgen vaak andere medische problemen. Bijvoorbeeld een traag werkende schildklier, verziendheid, gehoorproblemen, snellere ontregeling van het immuunsysteem en een grotere gevoeligheid voor infecties. Maar: per individu verschilt de kans op dergelijke problemen. Sommigen mensen met het syndroom van down hebben weinig klachten, anderen veel.

Het belang van herkenning en gerichte begeleiding

Het is belangrijk om medische problemen vroeg te herkennen en te behandelen. Anders komen er snel complicaties. Wanneer kinderen met het downsyndroom vanaf hun vroege jeugd goed begeleid worden, hebben ze een betere toekomst voor zich. Door betere zorg en begeleiding kunnen mensen met downsyndroom tegenwoordig wel zestig jaar worden.

Down-team

Bij de Down-polikliniek voor kinderen met het downsyndroom werken de zorgverleners van Gelre ziekenhuizen en andere instellingen samen in één team: Downsyndroom Team Oost Nederland.

Complementary Content
${loading}
Scroll