Viewer voor webcontent
ActionsAmandelen
Amandelen zorgen ervoor dat ziekteverwekkers ons lichaam niet binnendringen. Amandelen, zoals keel- en neusamandelen, kunnen ontstoken raken.
Viewer voor webcontent
ActionsAmandelen zijn onderdeel van het lymfekliersysteem en zorgen ervoor dat ziekteverwekkers, zoals bacteriën en virussen, ons lichaam niet kunnen binnendringen. Ze vangen de ziekteverwekkers op die ons lichaam via de mond en neus binnenkomen en maken ze onschadelijk.
Soorten amandelen
De twee belangrijkste soorten amandelen zijn:
Keelamandelen (tonsillen)
Dit zijn twee amandelvormige zwellingen links en rechts achter in de keel. Kinderen onder de twee jaar hebben vaak nog kleine keelamandelen.
Neusamandel (adenoid)
Deze amandel zit achter de neus en boven het gehemelte. De neusamandel is meestal niet te zien als iemand zijn mond open doet. Jonge kinderen hebben vaak een grote en actieve neusamandel. Als iemand ouder wordt, wordt de neusamandel kleiner.
Welke klachten geven ontstoken amandelen?
De amandelen worden groter als ze virussen en bacteriën bestrijden. Kunnen de amandelen de hoeveelheid binnendringende ziekteverwekkers niet meer aan? Dan raken ze ontstoken. Met name kinderen hebben hier last van. In veel gevallen zijn de neus- én keelamandelen ontstoken. Dat geeft de volgende klachten:
- Ontstoken keelamandelen zorgen ervoor dat kinderen last hebben van keelpijn en pijn bij het slikken. Ook kunnen ze verhoging of koorts krijgen. Als de keelamandelen vaker ontstoken zijn, kunnen ze zo groot worden dat uw kind ’s nachts niet altijd goed kan ademhalen. Uw kind slaapt dan onrustig en snurkt. Soms stokt de ademhaling even.
- Een ontstoken neusamandel zorgt ervoor dat kinderen vaak verkouden zijn en een vieze neus hebben. Ook terugkerende oorontstekingen en slechthorendheid, slecht slapen, snurken en veel door de mond ademen zijn bekende klachten.
Ik vermoed dat mijn kind ontstoken amandelen heeft, wat nu?
Onze arts bespreekt met u welke behandeling het best is voor uw kind. Dat hangt onder meer af van hoe vaak de amandelen ontstoken zijn en hoe ernstig de klachten zijn. Soms kan het nodig zijn om de amandelen weg te halen. Dat doen we tijdens een keelamandeloperatie of een neusamandeloperatie.
Viewer voor webcontent
ActionsViewer voor webcontent
ActionsPatiëntenfolders over Amandelen
In onze patiëntenfolders leest u uitgebreide informatie.