Viewer voor webcontent
ActionsBaarmoederhalskanker
Baarmoederhalskanker is kanker van het slijmvlies van de baarmoederhals. Dit wordt veroorzaakt door afwijkende cellen.
Viewer voor webcontent
ActionsWat zijn de klachten bij baarmoederhalskanker?
U merkt in het begin niets van afwijkingen aan de cellen van de baarmoederhals. Het eerste wat u zelf opmerkt, is een bloederige of bruinige afscheiding buiten uw gewone menstruatiecyclus. Ook bloedverlies tijdens of vlak na geslachtsgemeenschap (dit heet ook wel contactbloeding) kan een aanwijzing zijn.
Hoe ontstaat baarmoederhalskanker?
De cellen van de baarmoederhals delen zich voortdurend. Daarbij kunnen afwijkende cellen ontstaan, meestal veroorzaakt door een ontsteking of infectie. Gaat het om enkele afwijkende cellen, dan verdwijnen die meestal vanzelf. Worden het meer afwijkende cellen, dan is sprake van een voorstadium van baarmoederhalskanker. Bij verdere groei kan dan kanker ontstaan. De groei gaat langzaam. Het kan tien tot vijftien jaar duren tot afwijkende cellen uitgroeien tot baarmoederhalskanker.
Humaan papillomavirus (HPV)
HPV is de afkorting van humaan papillomavirus en kan baarmoederhalskanker veroorzaken. Besmetting met HPV wordt door geslachtsgemeenschap overgebracht. HPV komt bij veel vrouwen voor: ongeveer 80% krijgt ooit een HPV-infectie. Vaak ruimt het lichaam dit virus vanzelf weer op. Soms lukt dat niet. Dan blijft het virus in het lichaam en kan dan baarmoederhalskanker veroorzaken, maar ook andere vormen van kanker.
Een vaccinatie geeft bescherming tegen het HPV-virus. Meisjes krijgen vanaf 12/13 jaar vanuit het rijksvaccinatieprogramma een HPV-vaccinatie aangeboden tegen baarmoederhalskanker.
Ik vermoed dat ik baarmoederhalskanker heb, wat nu?
Om te controleren of er in de baarmoederhals afwijkende cellen zijn, maakt onze arts een uitstrijkje. Als blijkt dat er afwijkende cellen zijn, doen we verder onderzoek.
Viewer voor webcontent
ActionsPatiëntenfolders over baarmoederhalskanker
In onze patiëntenfolders leest u uitgebreide informatie.