Basaalcelcarcinoom | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Basaalcelcarcinoom

Basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Ongeveer 1 op de 6 mensen krijgt het. Het is een kwaadaardig plekje op de huid en lijkt vaak op een wondje. Het komt vooral voor in het gezicht of op de oren. Basaalcelcarcinoom breidt zich vrijwel nooit uit naar andere delen van het lichaam. Deze aandoening wordt ook wel basocellulair carcinoom of basalioom genoemd.

Wat zijn de klachten van een basaalcelcarcinoom?

Meestal zijn er geen klachten. Het basaalcelcarcinoom lijkt vaak op een klein wondje dat niet wil genezen. Soms kan het ook zomaar bloeden.

Hoe ontstaat een basaalcelcarcinoom?

Veel zonlicht op de huid is de belangrijkste veroorzaker van huidkanker. Mensen met een lichte huid lopen meer risico op basaalcelcarcinoom dan mensen met een donkere huidskleur. Wie als kind veel in de zon is geweest, heeft op latere leeftijd ook meer kans op deze aandoening.

Ik vermoed dat ik een basaalcelcarcinoom heb, wat nu?

Uw huisarts verwijst u door naar Gelre Ziekenhuizen. Onze dermatoloog herkent een basaalcelcarcinoom vrijwel meteen. U krijgt een plaatselijke verdoving waarna onze dermatoloog een stukje van uw huid wegneemt voor verder onderzoek. Dat noemen we een biopt. Is het plekje klein? Dan snijdt de dermatoloog het meteen volledig weg. Ook dan wordt het verder onderzocht. De verdere behandeling is afhankelijk van de uitslag.

Complementary Content
${loading}
Scroll