Viewer voor webcontent
ActionsBlindedarmontsteking
Een blindedarmontsteking is vaak een acute ontsteking van het wormvormig aanhangsel van de blindedarm (appendix). Een blindedarmontsteking komt op alle leeftijden voor, maar de meeste gevallen zien we bij kinderen en jongvolwassenen.
Viewer voor webcontent
ActionsWat is een blinde darm?
Aan de blindedarm zit een lang en dun wormvormig aanhangsel. Dat aanhangsel zit rechtsonder in de buik, waar de dunne darm overgaat in de dikke darm, en noemen we de appendix. Als de appendix ontstoken raakt, spreken we van een blindedarmontsteking.
Hoe ontstaat een blindedarmontsteking?
Het is niet echt duidelijk hoe een blindedarmontsteking ontstaat. Wel kan het zijn dat voedsel in de blindedarm vastzit.
Wat zijn de klachten bij een blindedarmontsteking?
U krijgt geleidelijk pijn op, rond of boven de navel. Uiteindelijk zakt die pijn naar onderbuik aan de rechterkant. Het aanraken en weer loslaten van de buik doet pijn, vooral rechtsonder. Ook hoesten en lachen doet soms pijn, net als bepaalde bewegingen, bijvoorbeeld als u met een auto over een verkeersdrempel rijdt. Soms voelt u zich misselijk en moet u braken nog voordat u pijn voelt. U kunt lichte koorts krijgen en zich ziek voelen.
Ik vermoed dat ik een blindedarmontsteking heb, wat nu?
Bij een acute blindedarmontsteking opereren we u meteen. We verwijderen dan de appendix. Zo voorkomen we dat de ontsteking uitgroeit tot een buikvliesontsteking, wat levensgevaarlijk is.
Viewer voor webcontent
ActionsPatiëntenfolders over blindedarmontsteking
In onze patiëntenfolders leest u uitgebreide informatie.
Viewer voor webcontent
ActionsMeer weten over blindedarmontsteking
Op deze website vindt u meer informatie.