Viewer voor webcontent
ActionsGalstenen
Galstenen zijn steentjes die zijn ontstaan in de galblaas. Ze kunnen heel klein zijn, als gruis, maar ook zo groot worden als een knikker. Vrouwen tussen de 35 en 55 jaar, mensen die te zwaar zijn, en mensen die in kortere tijd veel zijn afgevallen hebben vaker galstenen. Sommige mensen hebben geen last van galstenen, maar voor andere mensen zijn ze erg pijnlijk. Het meest voorkomende onderzoek om galstenen op te sporen is echografie.
Viewer voor webcontent
ActionsHoe ontstaan galstenen?
De lever maakt gal aan en voert dit af naar de twaalfvingerige darm. De galblaas vult zich ook met gal vanuit de lever en perst op bepaalde momenten extra gal in de darmen om voedsel te verteren. Bij sommige mensen kan de gal in de galblaas na verloop van tijd indikken. Uiteindelijk vormt deze ingedikte gal dan stenen.
Welke klachten veroorzaken galstenen?
De klassieke pijn van galstenen komt in aanvallen. Dit is meestal rechts boven in de buik en/of de rug, waarbij mensen gaan bewegen van de pijn (“koliekpijn”). Dit is niet bij iedereen met klachten van de galstenen het geval.
Als een steen klem komt te zitten bij de uitgang van de galblaas, kan de galblaas opzwellen en ontsteken. Dit doet meestal veel pijn en mensen die dit hebben kunnen er ziek van worden, soms met koorts.
Als een galsteen verder stroomafwaarts, in de grote afvoerende galweg richting de twaalfvingerige darm vast komt te zitten, kan dit leiden tot:
- buikpijn
- ontlasting met een beige kleur in plaats van bruin
- geelzucht: uw huid en oogwit worden geel en uw urine kleurt donker
- ontsteking van de galwegen of galblaas
- acute alvleesklierontsteking (pancreatitis)
Onderzoek en behandeling bij galstenen
- In het geval van klachten van galstenen of een ontsteking van de galblaas, is vaak een galblaasoperatie aangewezen.
- Het kan voorkomen dat we eerst verder onderzoek moeten doen om te kijken of de klachten een andere oorzaak hebben.
- Ook kan het nodig zijn om eerst onderzoek en/of behandeling van een steen die vastzit in de galwegen te doen. Bijvoorbeeld met een MRCP of ERCP. Onze chirurgen werken daarom nauw samen met onze specialisten van ons team MDL en team Radiologie.