Hersentumor – Aandoeningen | Gelre Ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Hersentumor

Een tumor is een gezwel dat het gevolg is van ongeremde celdeling. Er zijn verschillende soorten hersentumoren:

  • primaire hersentumor: deze ontstaat uit het hersenweefsel zelf.
  • secundaire hersentumor of metastase: dit is een uitzaaiing van een primaire tumor op een andere plaats in uw lichaam.

Bij hersentumoren speelt goedaardig of kwaadaardig minder een rol. Weliswaar kan een kwaadaardige tumor uitzaaien naar andere delen van het lichaam. Maar ook een goedaardig gezwel neemt plaats in uw schedel in. Het verdrukt gezond hersenweefsel en zorgt ervoor dat u klachten krijgt.

Waar ontstaat een hersentumor?

Een primaire hersentumor kan op verschillende plaatsen in de hersenen groeien:

  • In de zenuwcellen of neuronen. Deze cellen zitten vooral in de hersenschors en delen niet meer op volwassen leeftijd. Tumoren in de zenuwcellen komen dus alleen voor op jonge leeftijd.
  • In de hersenvliescellen. Gezwellen van die cellen heten meningeomen. Ze groeien vaak erg langzaam en zijn bijna altijd goedaardig.
  • In de steuncellen. Dit zijn de gliacellen. Tumoren die hieruit ontstaan, noemen we gliomen.

Welke klachten veroorzaakt een hersentumor?

Welke klachten u krijgt en hoeveel last u ervan heeft, hangt af van de grootte van de tumor en op welke plaats deze zit. Patiënten met een hersentumor hebben vaak last van:

  • hoofdpijn
  • sufheid
  • uitvalsverschijnselen (bijvoorbeeld van uw zicht of spraak)
  • epileptische aanvallen

Er is een hersentumor bij mij geconstateerd, wat nu?

Nadat de (voorlopige) diagnose is gesteld, bespreekt onze neuroloog u met de Tumor Werkgroep (NONON), in de wekelijkse Neuro Oncologie Bespreking, en kort daarna met u de behandelmogelijkheden. Dit is afhankelijk van de aard en plaats van de hersentumor.

Samenwerken in Oncologienetwerk Veluwe IJssel

Om u de best mogelijke zorg te bieden is een goede samenwerking tussen ziekenhuizen onmisbaar. In deze regio werken Deventer Ziekenhuis, Gelre ziekenhuizen, Isala en Radiotherapiegroep op het gebied van oncologische zorg nauw samen en vormen zo Oncologienetwerk Veluwe IJssel. Dit betekent dat we kennis uitwisselen, van elkaar leren en gezamenlijke zorgtrajecten voor patiënten met kanker ontwikkelen. Samen kunnen wij daardoor kwalitatief hoogwaardige oncologische zorg bieden aan al onze patiënten in de regio Veluwe-IJssel.

De behandeling van hersentumoren maakt ook deel uit van deze samenwerking. Dankzij de afspraken binnen dit netwerk kunnen artsen en teams bepaalde moeilijke (complexe) operaties vaker uitvoeren. Zo specialiseren ze zich steeds verder. We streven op die manier naar steeds betere kwaliteit van de behandelingen. Ook een gedegen voorbereiding en goede nazorg zijn belangrijk zodat u als patiënt de best mogelijke zorg krijgt.



Complementary Content
${loading}
Scroll