Viewer voor webcontent
ActionsLevercirrose
De lever zorgt in ons lichaam voor de afbraak van giftige stoffen. We spreken van levercirrose als uw leverweefsel zo erg is beschadigd dat het niet meer kan herstellen. Hierdoor werkt uw lever niet meer goed.
Viewer voor webcontent
ActionsWaardoor ontstaat levercirrose?
Uw leverweefsel kan beschadigen door een chronische infectie, een vergiftiging of een chronische leverziekte. Uw levercellen gaan eerst ontsteken en daarna sterven ze af. De afgestorven levercellen worden vervangen door littekenweefsel. De lever raakt zo steeds meer beschadigd. In eerste instantie gaan gezonde levercellen zich delen om ervoor te zorgen dat uw lever goed blijft werken. Bij beginnende levercirrose kan uw lever daarom groter worden. Later wordt uw lever juist kleiner.
Hoe ontwikkelt levercirrose zich?
Een gezonde lever heeft een glad oppervlak. Bij levercirrose is de lever aan de buitenkant hobbelig.
Er zijn drie stadia van levercirrose:
- Stadium A is het beginstadium. Er is nog maar weinig littekenvorming in uw lever. Dit stadium is meestal nog omkeerbaar. Dat betekent dat de littekenvorming langzaam minder wordt als de achterliggende oorzaak van de leverziekte wordt weggenomen.
- Stadium B is ernstiger en stadium C is zeer ernstig. Deze stadia zijn niet meer omkeerbaar. Als de levercirrose vergevorderd is, is een levertransplantatie de enige mogelijke behandeling en de enige kans op genezing.
Welke klachten veroorzaakt levercirrose?
Levercirrose ontstaat langzaam. Bij beginnende levercirrose heeft u niet altijd klachten. Na verloop van tijd raakt de lever steeds meer beschadigd. Hierdoor kunt u last krijgen van:
- Vermoeidheid
- Verminderde eetlust
- Gewichtsverlies
- Misselijkheid en braken
- Buikpijn
- Jeuk
- Geelzucht (uw huid en oogwit worden dan geel)
- Kleine spinvormige bloedvaatjes (spider naevi) op de borst en bovenarmen
- Donkere plekken in het gezicht en rode handpalmen
- Stoppen van de menstruatie bij vrouwen
- Borstvorming en impotentie bij mannen
Hoe verder de levercirrose is gevorderd, hoe moeilijker het bloed door uw lever stroomt. Hierdoor ontstaat er stuwing in de bloedvaten van de lever en de darmen. De druk in de poortader (het bloedvat dat bloed naar de lever brengt) neemt toe. Dit noemen we portale hypertensie. Dat kan de volgende klachten geven:
- Spataderen in slokdarm of maag: door de toegenomen druk in de poortader zoekt het bloed een uitweg naar andere bloedvaten. Deze bloedvaten zwellen op en worden spataderen. De spataderen in de slokdarm of maag kunnen levensgevaarlijke bloedingen veroorzaken.
- Vochtophoping in de buikholte (ascites): door de hoge bloeddruk in de lever kan er vocht vanuit de bloedvaten in uw buikholte terechtkomen. Hierdoor krijgt u een opgezette buik.
- Een vergrote milt: door de hoge bloeddruk in uw lever stroomt er meer bloed door de milt. Hierdoor kan uw milt groter worden.
Uiteindelijk kan uw lever de giftige stoffen niet meer onschadelijk maken en uit uw bloed halen. Hierdoor komen de giftige stoffen in uw hersenen terecht: deze raken daardoor ook vergiftigd. Dit noemen we encephalopathie. Dit kan zorgen dat u last krijgt van trillende handen, concentratieverlies, sufheid, verwardheid en ander gedrag. Uiteindelijk kunt u in coma raken en overlijden.
Viewer voor webcontent
ActionsMeer weten?
Wilt u meer weten over levercirrose? Kijk dan op de website van de Maag Lever Darm stichting.
Viewer voor webcontent
ActionsViewer voor webcontent
ActionsPatiëntenfolder over levercirrose
In onze patiëntenfolder leest u uitgebreide informatie.