Viewer voor webcontent
ActionsMoedervlekken
Moedervlekken zijn plekken in de huid die bestaan uit pigmentcellen. De kleur is meestal bruin of zwart. Vrijwel iedereen heeft of krijgt zulke vlekken, gemiddeld zo’n 25 per persoon. Het is dus een normaal verschijnsel. Heel soms kunnen moedervlekken gevaarlijk zijn en uitgroeien tot huidkanker.
Viewer voor webcontent
ActionsWelke soorten moedervlekken zijn er?
Er zijn drie soorten moedervlekken:
Goedaardig (naevus of naevocellularis)
De pigmentcellen in deze vlekken zijn goedaardig. Dat betekent dat u er geen kanker van kunt krijgen. Deze soort kan verschillende vormen hebben: vlak, een beetje bol, hobbelig of iets verdikt. Elk vlekje heeft meestal één kleur, een regelmatige vorm (geen korstjes of andere opvallende kenmerken) en verandert niet.
Onrustig (dysplastische of atypische moedervlek)
De pigmentcellen van deze soort zijn ook goedaardig, maar kunnen later veranderen in kwaadaardige cellen. Als u veranderingen aan zo’n moedervlek ziet of voelt (ze worden bijvoorbeeld groter, verkleuren, jeuken of gaan bloeden) raden wij u aan om een afspraak bij uw huisarts te maken. Vaak zie je bij een onrustige moedervlek ook een roodachtige verkleuring, meestal in de rand.
Kwaadaardig (melanomen)
Dit zijn kwaadaardige pigmentcellen, die kunnen gaan woekeren. In dat geval heeft u huidkanker. De kleur en vormen zijn duidelijk anders dan die van een gewone, goedaardige moedervlek.
Hoe ontstaan moedervlekken?
Moedervlekken ontstaan meestal tussen het derde en twintigste levensjaar door een kleine stoornis in de groei van huidcellen. Op de plek waar dat gebeurt, komen cellen die pigment (kleur) aanmaken bij elkaar te liggen. De vlekken ontstaan door:
- erfelijke aanleg
- zonlicht
Hoe langer en krachtiger het zonlicht op uw huid schijnt, hoe groter de kans op extra moedervlekken. Vooral in de eerste 15 jaar van uw leven kan (veel, krachtig) zonlicht ervoor zorgen dat er nieuwe moedervlekken ontstaan. Na uw veertigste kan het aantal moedervlekken weer verminderen. Een enkele keer is een moedervlek al bij de geboorte te zien. Dat heet een aangeboren moedervlek.
Uw huisarts heeft u doorverwezen naar Gelre ziekenhuizen, wat nu?
Onze dermatoloog onderzoekt of de moedervlek duidt op een vorm van huidkanker. Met redelijke zekerheid kan de dermatoloog een diagnose stellen op basis van de uiterlijke kenmerken.
Viewer voor webcontent
ActionsPatiëntenfolders over Moedervlekken
Viewer voor webcontent
ActionsMeer weten over moedervlekken?
Op deze website vindt u meer informatie.