Neuromusculaire ziekten – Aandoeningen | Gelre ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Neuromusculaire ziekten

Als u een neuromusculaire ziekte heeft dan zijn er problemen met de zenuwen (neuro) en/of de spieren (musculair).

Onze hersenen besturen ons lichaam. Signalen uit de hersenen gaan naar onze spieren, zodat de spieren in actie komen. Ook gaan er signalen vanuit de huid en ledematen terug naar de hersenen, waardoor u bijvoorbeeld kunt voelen.

Een signaal verplaatst zich via zenuwcellen (neuronen) door het lichaam. Als deze zenuwen niet goed functioneren worden de spieren stijf en spastisch. Als de spieren zelf niet goed functioneren leidt dit vaak ook tot spierzwakte/krachtsverlies.

We spreken van een neuromusculaire aandoening/ziekte als de perifere neuronen, spieren en of de overgang tussen zenuw en spier zijn aangedaan door een ziekte. Deze aandoeningen verlopen over het algemeen langzaam progressief.

Hoe ontstaat een neuromusculaire ziekte?

U heeft last van een toenemende spierzwakte in handen, voeten, armen of benen. Of u heeft in toenemende mate last met slikken en het spreken wordt steeds moeilijker. Dit kan wijzen op allerlei neurologische aandoeningen, waaronder diverse spierziekten. In dat geval kunt u aan uw huisarts een verwijzing naar een algemeen neuroloog vragen.

Kijk voor mee informatie op https://www.spierziekten.nl/vragen/

Welke neuromusculaire ziekten zijn er?

Er zijn meer dan 600 verschillende neuromusculaire ziekten. Enkele voorbeelden zijn:

Welke klachten veroorzaakt een neuromusculaire ziekte?

De klachten van neuromusculaire ziekten zijn heel divers en afhankelijk van wat voor soort aandoening het is.Zie boven bij de voorbeelden van neuromusculaire aandoeningen.

Complementary Content
${loading}
Scroll