Viewer voor webcontent
ActionsDe overgang
De meeste vrouwen krijgen hun laatste menstruatie als ze tussen de 40 en 60 jaar zijn. Deze laatste menstruatie noemen we de menopauze. Voor en na de menopauze is er een periode van enkele jaren waarin de hormonen een nieuw evenwicht zoeken. Deze periode noemen we de overgang. Dit is een natuurlijke fase in het leven van iedere vrouw. De overgang is geen aandoening, maar u kunt zich er wel ziek door voelen.
Viewer voor webcontent
ActionsHoe ontstaat de overgang?
De overgang is het einde van de vruchtbare periode van een vrouw. De eierstokken stoppen geleidelijk met de productie van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. Dit hormoon heeft invloed op veel functies in het lichaam: het hart, de hersenen, de bloedvaten, de borsten en de urinewegen.
Welke klachten veroorzaakt de overgang?
Een kwart van de vrouwen in de overgang heeft klachten die het dagelijks leven verstoren, andere vrouwen hebben helemaal geen klachten. Natuurlijk verandert het patroon van de menstruaties. Verder kunt u klachten ervaren doordat het lichaam minder oestrogeen aanmaakt. Soms spelen de klachten al op voordat u zich realiseert dat u in de overgang zit. Veelvoorkomende klachten zijn:
- Opvliegers: dit zijn plotselinge warmteaanvallen die soms een rood gezicht en een koortsig gevoel geven. Ook kunt u heftig gaan zweten. Meestal duurt een opvlieger een paar seconden of minuten, maar de bijbehorende klachten kunnen wel een kwartier of half uur duren.
- Nachtelijk zweten: opvliegers in de nacht zorgen vaak voor flinke zweetaanvallen. Hierdoor kunnen ook weer andere problemen ontstaan, zoals slaapproblemen, vermoeidheid en prikkelbaarheid.
- Spier- en gewrichtspijn
- Stemmingswisselingen
- Geen zin hebben in vrijen
- Gejaagdheid
- Hoofdpijn
- Concentratie- en geheugenverlies
Viewer voor webcontent
ActionsMeer weten over de overgang (menopauze)?
Op deze website(s) vindt u meer informatie.
Viewer voor webcontent
ActionsViewer voor webcontent
ActionsPatiëntenfolders over de overgang (menopauze)
In onze patiëntenfolders leest u uitgebreide informatie.