Viewer voor webcontent
ActionsProstaatkanker
Prostaatkanker (ook wel prostaatcarcinoom genoemd) is een gezwel in de prostaat met kwaadaardig groeiende cellen. De prostaat is een klier die bij mannen onder de blaas ligt, om de plasbuis heen. Deze klier speelt een belangrijke rol bij de zaadlozing en (dus) bij de voortplanting.
Viewer voor webcontent
ActionsProstaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen in Nederland. De kans dat een man ergens in zijn leven prostaatkanker krijgt, is 1 op 10. Meestal ontstaat de ziekte op oudere leeftijd, maar er zijn uitzonderingen.
Er zijn 3 vormen van prostaatkanker:
- De tumor zit alleen in de prostaat
- De tumor groeit door de wand van de prostaat heen, maar is niet uitgezaaid
- De tumor is uitgezaaid naar andere delen van het lichaam
Jaarlijks krijgen in Nederland ongeveer 12.000 mannen prostaatkanker. Ongeveer 3.000 mannen per jaar overlijden er aan.
Welke klachten veroorzaakt prostaatkanker?
Of er klachten zijn en zo ja, hoe ernstig die zijn, hangt af van hoe snel de kankercellen zich blijven delen (woekeren). Bij de meeste mannen is het een langzaam groeiende vorm van kanker. Zo langzaam, dat zij vaak aan het eind van hun leven aan iets anders overlijden, zonder klachten door prostaatkanker. Het gaat dan om een niet-agressieve vorm van de ziekte. Bij andere vormen van deze kanker is de tumorgroei sneller en agressiever. In dat geval is behandeling nodig.
Hoe ontstaat prostaatkanker?
Prostaatkanker ontstaat doordat er iets misgaat bij het delen van lichaamscellen. In plaats van normale, gecontroleerde celdeling beginnen sommige cellen zich ongeremd te delen. Dit ontstaat vermoedelijk door een of meer van de volgende factoren:
- Aanleg
- Voeding
- Milieu
- Etniciteit
- Roken
Regionaal Oncologisch Netwerk (RON)
Sinds 2016 werkt Gelre ziekenhuizen op het gebied van oncologische chirurgie samen met ziekenhuis Isala in Zwolle. Dat doen we binnen het Regionaal Oncologisch Netwerk. Sinds 2017 maakt ook de behandeling van prostaatkanker deel uit van deze samenwerking. Dankzij de afspraken binnen dit netwerk kunnen artsen en teams bepaalde moeilijke (complexe) operaties vaker uitvoeren. Zo specialiseren ze zich steeds verder. We streven op die manier naar steeds betere kwaliteit van de behandelingen. Ook een gedegen voorbereiding en goede nazorg zijn belangrijk zodat u als patiënt de best mogelijke zorg krijgt.
Viewer voor webcontent
ActionsPatiëntenfolder over prostaatkanker
In onze patiëntenfolder leest u uitgebreide informatie.
Viewer voor webcontent
ActionsMeer weten over prostaatkanker?
Op deze website(s) vindt u meer informatie.