Viewer voor webcontent
ActionsDeeltijdbehandeling
Heeft u naast psychische klachten ook een lichamelijke aandoening of ziekte? Of heeft u aanhoudende lichamelijke klachten (ALK) waar geen lichamelijke oorzaak voor is gevonden? Dan kunt u bij ons terecht in de deeltijdbehandeling, een samenwerking tussen de afdelingen Psychiatrie en Medische Psychologie.
Viewer voor webcontent
ActionsOns doel is om u nieuw perspectief bieden
“Ons doel is om u nieuw perspectief bieden. Vaak heeft u al een heel traject achter de rug, als u naar ons wordt doorverwezen. U bent bij verschillende artsen geweest om de oorzaak van uw lichamelijke klachten te achterhalen. Soms is er geen lichamelijke oorzaak gevonden. Soms wel, maar kan de arts de langdurige of ernstige aard van uw klachten niet verklaren. Dat noemen we ALK: aanhoudende lichamelijke klachten. Denk aan chronische pijn of chronische vermoeidheid. Dit kan u radeloos, moedeloos maken.
In onze deeltijdbehandeling bieden we u hulp bij ALK. We werken nauw samen met onze collega-artsen die gespecialiseerd zijn in uw lichamelijke zorg. Bijvoorbeeld van onze pijn-polikliniek. Ons gezamenlijke doel is het verminderen of beperken van uw klachten. We helpen u leren omgaan met de (rest)klachten en het verbeteren van uw mentale conditie. In de praktijk blijkt dat dit onze patiënten verlichting van klachten en ‘lucht’ geeft.”GZ-psycholoog Danny Bastings
Viewer voor webcontent
ActionsWanneer kom ik bij Gelre voor psychische hulp?
“Of u binnen of buiten ons ziekenhuis psychische zorg krijgt, hangt van twee dingen af: de ernst van uw klachten en of uw lichamelijke en psychische klachten elkaar beïnvloeden. Dat leg ik graag aan u uit met twee voorbeelden.
Voorbeeld 1: meneer De Bruin heeft kanker en wordt hiervoor behandeld in ons ziekenhuis. Door zijn ziekte ontwikkelt hij een depressie. Dan kan meneer De Bruin voor zijn depressie terecht op onze afdeling Psychiatrie in het ziekenhuis. Zijn lichamelijke ziekte heeft duidelijk invloed op zijn psychische klachten.
Voorbeeld 2: mevrouw Koopman heeft een depressie en zij moet voor een blindedarmoperatie naar ons ziekenhuis. Dan komt zij voor haar psychische zorg niet in ons ziekenhuis terecht. Want er is (zeer waarschijnlijk) geen verband tussen haar lichamelijke en psychische klachten.
Heeft u alleen psychische klachten en dus geen lichamelijke? Dan kunt u standaard bij een psychische hulpverlener terecht buiten ons ziekenhuis.“Psychiater Alexander Schellinger
Viewer voor webcontent
ActionsVerschil tussen een psychiater en een psycholoog
Vaak wordt gevraagd naar het verschil tussen een psycholoog en psychiater. Dat is inderdaad best ingewikkeld. Bij Gelre zien we vooral veel overlap. Onze teams Psychologie en Psychiatrie werken veel samen, met elk hun eigen expertise. Zo weet een psychiater veel van psychische ziektes en het beïnvloeden daarvan. Een psycholoog weet veel af van wat voor invloed psychische ziektes hebben op gedrag en het beïnvloeden van gedrag.
Als u medicijnen nodig heeft voor uw psychische klachten, is het wel duidelijk bij welke zorgverlener u moet zijn. Een psychiater heeft geneeskunde gestudeerd. Daarom mag een psychiater u medicijnen voorschrijven en doet een psycholoog dat niet.
Viewer voor webcontent
ActionsAfspraak
U heeft eerst een afspraak op onze polikliniek, na een verwijzing van uw arts. Meestal is dit de huisarts. De verwijzing gaat natuurlijk in overleg met u. Het is verstandig u goed voor te bereiden op uw afspraak.
Contact met _paginatitel_?
ActionsContact met Deeltijdbehandeling?
Onze spreekuren
Ma t/m vr 8.30 - 16.30 uurUw looproute in ons ziekenhuis
Volg looproute 196Onze spreekuren
Ma t/m vr 8.30 - 16.30 uurUw looproute in ons ziekenhuis
Volg looproute 147Team van _paginatitel_
ActionsViewer voor webcontent
ActionsViewer voor webcontent
ActionsPatiëntenfolders over Deeltijdbehandeling
In onze patiëntenfolders leest u uitgebreide informatie.
- Afspraken en regels deeltijdbehandeling (pdf, 431 kB)file_download_black
- Behandelprogramma zelfherstel (pdf, 462 kB)file_download_black
- Deeltijdbehandeling ALK (pdf, 464 kB)file_download_black
- Diagnostiek deeltijdprogramma (pdf, 456 kB)file_download_black
- SOLK programma (pdf, 265 kB)file_download_black