Veel gestelde vragen Gipskamer | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Veel gestelde vragen Gipskamer

Veel mensen hebben vragen over als ze gips hebben gekregen. Op deze pagina kunt u de antwoorden lezen op de veel gestelde vragen. Wellicht wordt uw vraag daarmee ook beantwoord.

Vragen en antwoorden Gipskamer

Hieronder vindt u een overzicht van de veel gestelde vragen over de Gipskamer.

Hand of onderarm: Het is verstandig om uw hand hoger dan uw elleboog te houden i.v.m. de zwelling die kan optreden. Dit kan u doen doormiddel van de meegekregen mitella of sling, maar om uw nek te ontlasten kunt u uw arm ook op een kussen leggen. Zolang uw hand maar hoger ligt dan uw elleboog.

Voet of onderbeen: houd uw enkel hoger dan de knie en de knie hoger dan de heup.

Als u dit doet, vermindert de zwelling en kan het benauwde gevoel dat het gips soms geeft, worden verlicht. Tijdens het hoog houden doet u de oefeningen die in onze folder “Gips- of kunststofverband” beschreven zijn. Deze folder heeft u van ons meegekregen. Anders kunt u deze folder vinden op onze website: https://www.gelreziekenhuizen.nl/patient/afdelingen/gipskamer/

Een gebroken bot of gescheurde spier doet pijn. Soms verminderd het gips de pijn, maar niet altijd. Als u het lichaamsdeel dat gebroken is, goed hoog houdt en pijnstillers neemt, kan de pijn afnemen. De pijn is het beste te onderdrukken door pijnstilling. Algemeen geldt dat u 3-4 maal daags 2 tabletten van 500 mg Paracetamol mag innemen. Indien u van de arts andere pijnstilling heeft gekregen, dient u dit advies op te volgen.

Houdt u er rekening mee dat de eerste 3 tot 5 dagen de pijn op zijn hevigst is en daarna zal afnemen.

Gips hoort stevig (strak) te zitten, zeker in het begin. Na verloop van tijd zit het 'losser'. Dat komt enerzijds doordat de zwelling afneemt en anderzijds omdat de spieren al snel in omvang verminderen. Dat herstelt als u genezen bent. Overigens is het mogelijk dat, als u 1 tot 2 dagen geleden nieuw gips heeft gekregen, het gips weer steviger aansluit om uw lichaam.

Heeft u later op de dag meer pijn dan in de ochtend, dan raden wij u aan om meer rust te nemen. Houd het lichaamsdeel dan nog goed hoog.

Hoe kunt u controleren of het gips te strak is: Kijk of u met uw vinger nog onder de randen van het gips kan komen. Gaat dit nog eenvoudig, dan zit het gips niet te strak. Controleer tevens de doorbloeding van de vingers/tenen. Indien u op het topje van uw vinger/teen drukt, dan kleurt deze wit. Wanneer de druk losgelaten wordt, dan moet uw vinger/teen binnen 2-4  seconden weer roze kleuren. Is dit niet het geval, neem dan contact op met de gipskamer.

Ja. Om de pijn te onderdrukken, kan pijnstilling noodzakelijk zijn. Volg het advies van de arts op of gebruik een pijnstiller met weinig bijwerkingen (bijv. paracetamol).

Volwassenen 3-4x dgs 1000mg paracetamol standaard innemen, zodat er een spiegel wordt opgebouwd en de pijnstiller goed werkt. Bij kinderen moet de hoeveelheid gegeven worden welke op de verpakking staat of de arts aan u doorgeven heeft. Is dit onvoldoende dan kan u met uw  huisarts of uw arts in het ziekenhuis overleggen wat mogelijk is.

Het is belangrijk om de eerste periode na het ontstaan van de breuk pijnmedicatie op voorgeschreven tijden in te nemen en niet te wachten tot u pijn heeft. Op deze manier kunt u de pijnpiek voorkomen. Indien u merkt dat de pijnklachten aan het afnemen zijn, dan kan de pijnmedicatie afgebouwd worden.

Dit is vaak een uitzakking van een onderhuidse bloeduitstorting (heamatoom). Een botbreuk of kneuzing gaat gepaard met een onderhuidse, niet direct zichtbare bloeding. Gips drukt de zwelling/bloeding onder het gips uit naar plekken waar geen gips zit. Hierdoor kan een blauwe plek verschijnen. We raden u aan om de gewrichten die u kunt bewegen, te bewegen. Dan weet u dat er geen sprake is van een afknelling.

De bloeduitstorting verplaatst zich tijdens de herstelperiode, in de eerste weken kan het daarom zichtbaar worden in de niet ingegipste delen als bijvoorbeeld tenen of vingers. Dit is een normaal beeld, mocht er daarbij sprake zijn van veel zwelling, pijn en verminderd gevoel dan moet u contact met ons opnemen.

U moet als de arts dit voorgeschreven heeft 1x per dag rond hetzelfde tijdstip het medicijn gebruiken, zolang u in een onderbeen gips zit. Dit is om de kans op trombose te verkleinen.


Röntgenstralen zijn belastend voor uw lichaam. De keus om geen röntgenfoto te laten maken, baseren we op de soort breuk, de pijnklachten, het lichamelijk onderzoek, het tijdsverloop en de te verwachten uitkomst van de foto. Indien bij u geen foto is gemaakt, kunt u erop vertrouwen dat dit niet nodig was.

Neem contact met de gipskamer op, als u:

  • met de voorgeschreven pijnstilling geen pijnverlichting voelt;
  • de circulatie verstoord is. Dit kunt u testen door even op een nagel te drukken van de desbetreffende ledemaat. Daar waar u drukt wordt het wit en na loslaten moet na 2-4 sec uw vinger of teen weer de normale kleur hebben;
  • het gevoel heeft dat er onder of door het gips wondjes ontstaan. Dit wordt gekenmerkt door een branderig/schurend gevoel;
  • hevige pijn heeft bij het bewegen van de vrije ledematen (vingers of tenen);
  • bekend bent met diabetes en twijfels heeft over het gips.
  • Bij twijfel, pijn in het gips (of andere immobilisatie ) welke niet hoort bij uw letsel.

Nee, dat kan niet. Wij verzoeken u om telefonisch contact met ons op te nemen. In dit gesprek kan er gezamenlijk een geschikt moment gevonden worden. De gipskamer heeft veel verschillende spreekuren en patiënten. Om iedereen op tijd te helpen is goede afstemming nodig. Een geplande afspraak leidt tot minder wachttijd voor u en andere patiënten.

In het gips zijn uw spieren/pezen in 1 bepaalde stand gehouden. Hierdoor zijn ze verstijfd. Uit het gips kan dit een tijd pijnklachten en zwelling geven. Dit vermindert na veelvuldig oefenen om de volledige functie terug te krijgen. Dit kan afhankelijk van de duur van de gipsperiode 2-6 maanden duren. In sommige gevallen bent u pas na een jaar van alle klachten af.


De zaag gebruiken we bij het verwijderen van sommige gipsen. Niet bij alle gipsen. De gipszaag werkt oscillerend. Dat betekent dat de zaag trilt en niet ronddraait. De zaag trilt door het gips heen, maar wordt door de meetrillende watten tegen gehouden. U kunt wel wat warmte van de zaag voelen. De gipsverbandmeester heeft veel ervaring met de zaag.


We kunnen een gips aanleggen op zo'n manier dat het nat mag worden. Hier zitten wel wat voorwaarden aan en niet ieder gips kan als zwemgips worden gebruikt. De gipsverbandmeester kan u hier meer over vertellen.

Als u een gips heeft, mag u alleen vliegen als er een zogenoemde zaagsnede in het gips zit. De verschillende vliegtuigmaatschappijen hebben hier specifieke regels voor. Deze kunt u bij de betreffende vliegtuigmaatschappij opvragen. U kunt een formulier meevragen waarop is aangegeven wat voor soort gips u heeft en of het is open gezaagd. Een fit tot fly geven wij echter niet mee.

In het algemeen geldt dat een zaagsnede in het gips een vereiste is voor vliegen met gips. Dit heeft te maken met de kans op verandering van druk in de vliegtuigcabine. Een zaagsnede kan gebruikt worden om het gips, in nood, te verwijderen.

Nee. In het kader van de wet op de privacy schrijft de specialist geen verklaring.

Wanneer instanties daadwerkelijk meer informatie willen krijgen, kan dit met uw toestemming via de voor hen bekende weg worden opgevraagd. U kunt de instanties dan door verwijzen naar het secretariaat van het betreffende specialisme (Bijv. Orthopedie of Chirurgie).

Complementary Content
${loading}
Scroll