Viewer voor webcontent
ActionsSlikspreekuur
Gedachteloos slikken wij ruim 500 x per dag in totaal 1000 ml speeksel weg. Door onze compensatiemechanismen gaat dit vaak goed. Maar wanneer er een verstoring plaats vindt in de timing van het slikken, en wanneer het gevoel van het slikken en de spierkracht om te slikken door een ziekte of conditie minder is, kunnen klachten ontstaan. Op het Slikspreekuur onderzoeken en behandelen wij uw slikklachten.
Viewer voor webcontent
ActionsWat kunnen klachten zijn?
- Snel en makkelijk verslikken
- Het eten blijft in de keel steken en er is meer tijd nodig voor maaltijden
- Het eten komt terug via de neus
- Het vaste voedsel slikken is moelijker
- Kauwproblemen
Op de KNO-website vindt u een overzicht van alle slikaandoeningen en slikbehandelingen.
Hoe verhelpen we uw klachten?
U wordt geholpen door een gespecialiseerd verpleegkundige, in samenwerking met een logopediste en een KNO-arts. Ook een MDL-arts, neuroloog, longarts, geriater of intensivist (IC-arts) kan betrokken zijn bij uw behandeling.
Wij kunnen uw slikklachten op verschillende manieren verminderen of verhelpen. Sommige klachten kunnen onderdeel zijn van uw ziekte waarvoor u al bij andere specialismen onder behandeling bent. Sommige klachten behandelen wij door intensieve slikoefeningen door een logopediste, of door het verbeteren van uw algehele conditie. Sommige slikklachten zijn alleen te behandelen door een aanpassing van uw voedsel.
Onderzoek
Wij bepalen uw behandeling op basis van de oorzaak en de ernst van uw slikklachten. Hiervoor vinden onderzoeken plaats met een logopedist of verpleegkundig specialist (logopedisch onderzoek), en met de KNO-arts (FEES-onderzoek).
Logopedisch onderzoek
De logopedist(e) of de verpleegkundig specialist stelt u een aantal vragen om een beeld te krijgen van uw klachten. Hij of zij zal daarna een aantal onderzoeken doen om te bepalen wat uw mogelijkheden zijn om vast en vloeibaar voedsel te slikken en hoe het wegslikken van dranken verloopt. Daarbij zal de logopedist bekijken hoe de slikbewegingen zijn en kijken naar de gevoeligheid van gezichtsspieren, mond, tong en gehemelte.
Na dit logopedisch onderzoek kijkt de KNO-arts hoe het slikken daadwerkelijk verloopt (FEES-onderzoek).
FEES-onderzoek
FEES-onderzoek staat voor Flexibele Endoscopische Evaluatie van het Slikken.
Met een kleine flexibele camera kijkt de KNO-arts via uw neus (die eventueel vooraf met een spray verdoofd kan worden) in uw keel en strottenhoofd. Dit noemen we een flexibele scopie. Het inbrengen van de scoop kan een kriebelig en onaangenaam gevoel geven. Tijdens het FEES-onderzoek blijft de flexibele camera in uw neus en keel aanwezig. Tijdens het onderzoek krijgt u zowel vloeibaar als vast voedsel aangeboden. De slikbewegingen en het gehele onderzoek wordt meestal vastgelegd op video, omdat de opname dan kan worden terug gekeken. Zo kunnen wij bij een volgende afspraak zien of er vooruitgang is.
Een FEES-onderzoek duurt ongeveer 10 minuten en is zonder risico’s. De onderzoeken door logopedist, verpleegkundig specialist en KNO-arts vinden achter elkaar plaats.
Viewer voor webcontent
ActionsAfspraak
U komt op afspraak op onze polikliniek na een verwijzing van uw arts. Meestal is dit de huisarts. De huisarts verwijst u dan - natuurlijk in overleg met u – naar onze poli. Het is verstandig u goed voor te bereiden op uw afspraak.
Contact met _paginatitel_?
ActionsContact met ?
Team van ons Slikspreekuur
ActionsViewer voor webcontent
ActionsViewer voor webcontent
ActionsPatiëntenfolders over
In onze patiëntenfolders leest u uitgebreide informatie.