Viewer voor webcontent
ActionsBlaaskankerbehandeling
Als u kanker heeft, groeien kankercellen in uw lichaam ongeremd. Bij de behandeling van kanker streven we naar genezing. Dit noemen we een curatieve behandeling. Is genezing bij u niet meer mogelijk? Dan spreken we van een palliatieve behandeling. Daarbij proberen we de ziekte zo veel mogelijk te remmen en uw klachten te verminderen.
Viewer voor webcontent
ActionsWelk soort tumor heeft u?
Om te beoordelen welk soort blaaskanker u heeft, krijgt u eerst een kijkoperatie. Hierbij halen we een beetje tumorweefsel uit uw blaas. Deze operatie noemen we TURBT. De patholoog bekijkt het weefsel onder de microscoop. Er zijn twee soorten blaastumoren:
- Oppervlakkig groeiende blaastumor:
De tumor zit op het blaasslijmvlies en is niet in de spierwand gegroeid. Een oppervlakkig groeiende kwaadaardige tumor noemen we ook wel poliep. Zo’n poliep heeft de vorm van een paddenstoel met een steeltje vanuit de blaaswand. Soms zien we dat er in het blaasslijmvlies een voorstadium van agressieve blaaskanker zit. Dit noemen we carcinoma in situ (CIS).
- Een invasief groeiende blaastumor:
Hierbij is de tumor doorgegroeid in uw blaasspier of in ander weefsel eromheen, zoals het vet rondom uw blaas, uw prostaat of uw baarmoeder.
Welke behandelingen zijn mogelijk bij blaaskanker?
- Blaasspoeling:
Hierbij spoelen we uw blaas met een vloeistof die de afweer van uw blaas sterker maakt. Dit heet een BCG-spoeling. We kunnen ook een celdodende stof gebruiken om te spoelen, zoals mitomycine. Hiermee willen we tumorcellen afbreken.
- Operatie waarbij we uw blaas weghalen:
Dit gebeurt vaak bij een invasief groeiende blaastumor. Deze blaasverwijdering vindt plaats in Isala in Zwolle.
Tijdens de operatie krijgt u een nieuw reservoir voor de urine. Dat kan zijn:
- Een urinestoma: hierbij leiden we een klein stukje darm via een opening in uw buik naar buiten. We maken de urineleiders aan dit stukje dunne darm vast. De urine die naar buiten loopt, wordt opgevangen in een stomazakje.
- Een neo-blaas: hierbij krijgt u een nieuwe blaas. We maken van een groter stuk dunne darm een reservoir. Dit sluiten we aan op uw eigen plasbuis. Meestal kunt u dan weer op natuurlijke wijze plassen.
- Een urinestoma: hierbij leiden we een klein stukje darm via een opening in uw buik naar buiten. We maken de urineleiders aan dit stukje dunne darm vast. De urine die naar buiten loopt, wordt opgevangen in een stomazakje.
- Radiotherapie: met bestraling willen we kankercellen vernietigen en gezonde cellen zo veel mogelijk sparen. U krijgt deze behandeling bij de Radiotherapiegroep in Apeldoorn of Deventer. Er zijn twee soorten bestraling mogelijk:
- Uitwendige bestraling: hierbij bestralen we de blaas van buitenaf, door uw huid heen.
- Inwendige bestraling: hierbij plaatsen we radioactief materiaal in uw blaas en bestralen we van binnenuit. Zo beschadigen we zo min mogelijk gezond weefsel. We noemen deze behandelmethode ook wel brachytherapie.
- Uitwendige bestraling: hierbij bestralen we de blaas van buitenaf, door uw huid heen.
- Chemotherapie: hiermee proberen we de groei van uw tumor af te remmen met cytostatica. Dit zijn kankerremmende medicijnen. Het kan zijn dat u voor of na de operatie chemotherapie krijgt. Is de blaaskanker uitgezaaid en kunt u niet meer genezen? Dan kunt u palliatieve chemotherapie krijgen om de tumorgroei te remmen en uw klachten te verminderen.
Welke behandeling krijgt u?
In Gelre ziekenhuizen bespreken we alle patiënten met blaaskanker in een team van specialisten. Zo bepalen we samen met u de beste behandelmethode. Het team bestaat uit een uroloog, internist-oncoloog, radioloog, patholoog, radiotherapeut en gespecialiseerd verpleegkundigen.
In deze regio werkt Gelre ziekenhuizen voor de behandeling van blaaskanker samen met Deventer Ziekenhuis, Isala en Radiotherapiegroep in het Oncologienetwerk Veluwe IJssel. Patiënten gaan voor een deel van de behandeling zoals de operatie van blaaskanker naar Isala in Zwolle en gaan na het herstel weer terug naar hun eigen ziekenhuis voor de eventuele nabehandeling.
Lees meer over het Oncologienetwerk Veluwe IJssel op de pagina van ons Oncologisch Centrum.
Daarnaast doen we mee aan landelijke wetenschappelijke onderzoeken naar de beste behandeling van blaaskanker.
Welke behandeling u krijgt, is afhankelijk van:
- het soort tumor
- ingroei in de wand: oppervlakkig of diep
- het aantal tumoren
- of er uitzaaiingen zijn
- uw conditie
Viewer voor webcontent
ActionsPatiëntenfolders over blaaskankerbehandeling
In onze patiëntenfolders leest u uitgebreide informatie.
- Behandelschema blaasspoeling BCG (pdf, 427 kB)file_download_black
- Behandelschema blaasspoeling EMDA (pdf, 426 kB)file_download_black
- Behandelschema blaasspoeling mitomycine/epirubicine (pdf, 426 kB)file_download_black
- Blaasspoelingen (pdf, 435 kB)file_download_black
- Blaasspoelingen met Gepan (pdf, 423 kB)file_download_black
- Blaasspoelingen via EMDA (pdf, 425 kB)file_download_black
- Verwijderen van een blaaspoliep of blaasweefsel (pdf, 425 kB)file_download_black
Viewer voor webcontent
ActionsMeer weten over blaaskankerbehandeling?
Op deze websites vindt u meer informatie.