Desensibilisatie | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Desensibilisatie

Heeft u veel last van een allergie? Dan kan desensibilisatie helpen. Deze behandeling laat uw afweersysteem wennen aan de stof waarvoor u allergisch bent. Hierdoor gaat uw afweersysteem weer normaal te reageren op die stof en verdwijnt uw allergie.

Desensibilisatie noemen we ook wel immunotherapie. De behandeling kan ook preventief werken: het verkleint de kans op het ontstaan van nieuwe allergieën én de kans is kleiner dat u naast neus- en oogklachten ook astmatische klachten krijgt.

Hoe werkt desensibilisatie?

We kunnen uw afweersysteem op twee manieren laten wennen aan de stof waarvoor u allergisch bent: subcutaan en sublinguaal. De subcutane behandeling is de standaardbehandeling, omdat het effect van de sublinguale behandeling nog niet voldoende aangetoond is.

Subcutaan

Hierbij krijgt u injecties net onder uw huid. U komt hiervoor elke week naar de Longfunctieafdeling. In de eerste fase van de behandeling (de instelfase) verhogen we de dosering elke week. Hebben we de hoogste dosis bereikt? Dan krijgt u eens per maand of per 6 weken een injectie. Dit noemen we de onderhoudsfase. Waarschijnlijk merkt u al in het eerste jaar dat de klachten van de allergie veel minder worden. Om dit resultaat vast te houden, behandelen we u minimaal 3 jaar. Bij de meeste patiënten zijn de klachten dan verdwenen. Bij sommige patiënten verdwijnen de klachten niet helemaal, maar zien we wel een aanzienlijke verbetering.

Sublinguaal

Hhierbij neemt u druppels onder uw tong. Deze druppels kunt u gewoon thuis nemen. Deze behandeling kan een alternatief zijn wanneer u bijvoorbeeld ernstige astmatische klachten heeft en niet in aanmerking komt voor de subcutane behandeling.

Complementary Content
${loading}
Scroll