Viewer voor webcontent
ActionsDotteren en een stent plaatsen
Is bij u een kransslagader vernauwd? Dan krijgt uw hartspier te weinig zuurstof. Met een dotterbehandeling zorgen we dat uw kransslagader weer wijder wordt. Zo kan het bloed weer goed doorstromen en krijgt uw hartspier weer voldoende zuurstof. Soms plaatsen we ook een stent om te zorgen dat de ader niet opnieuw nauwer wordt. Voor een dotterbehandeling krijgt u altijd eerst een angiografie. Dit is een onderzoek van uw bloedvaten.
Viewer voor webcontent
ActionsWanneer krijgt u een dotterbehandeling?
Heeft u ernstige pijn op de borst doordat een of meer kransslagaders vernauwd zijn? En is deze pijn niet te behandelen met medicijnen? Dan bespreekt de arts met u of een dotterbehandeling de oplossing kan zijn. U kunt ook gedotterd worden als u een hartinfarct heeft. Zijn uw kransslagaders op te veel plaatsen vernauwd? Dan kan het zijn dat een bypassoperatie nodig is.Hoe werkt een dotterbehandeling?
Via uw liesslagader brengt de cardioloog een heel dun slangetje naar de plaats van de vernauwing in uw hart. In het slangetje zit een ballonnetje. Eenmaal bij de vernauwing aangekomen, blaast de arts het ballonnetje op. Daardoor worden de slagaderwanden uit elkaar gedrukt en kan het bloed weer goed doorstromen. De arts laat het ballonnetje leeglopen en pompt het weer op. Dit herhaalt onze cardioloog een paar keer.Hoe werkt het plaatsen van een stent?
Om de slagaderwanden in hun nieuwe positie vast te zetten, kan de cardioloog de binnenkant van de vaatwand plaatselijk versterken met een stent. Dit is een heel klein buisje dat in uw slagader wordt geplaatst en daar ook blijft zitten. De cardioloog maakt na afloop foto’s van uw aders om te beoordelen of de behandeling geslaagd is. Is dat het geval? Dan wordt het slangetje met het ballonnetje weer uit uw slagader gehaald. Uw liesslagader wordt met een soort plugje dichtgemaakt.Waar wordt u gedotterd?
Bij Gelre ziekenhuizen doen we geen hartoperaties. Heeft u een dotterbehandeling nodig? Dan wordt u geholpen in een interventieziekenhuis. Vanuit Apeldoorn of Zutphen wordt u naar dit ziekenhuis gebracht. Na de behandeling komt u weer terug bij Gelre ziekenhuizen.Viewer voor webcontent
ActionsViewer voor webcontent
ActionsPatiëntenfolder over Dotteren en stent plaatsen
In onze patiëntenfolder leest u uitgebreide informatie.