Viewer voor webcontent
Niersteenvergruizer
Heeft u een steen in uw nier of urineleider? Dan kunt u – in overleg met uw uroloog – de steen weg laten halen. Dit noemen we 'niersteenvergruizen'. Een niersteenvergruizer zendt schokgolven uit die de niersteen in stukjes doen breken. Deze stukjes plast u vervolgens gewoon uit.
Viewer voor webcontent
Hoe werkt een niersteenvergruizer?
- U ligt tijdens de behandeling op een tafel. We maken met röntgenstralen opnamen van de steen in de nier of urineleider.
- Zo weten we precies waar de steen is. Voor goed contact tussen de niersteenvergruizer en uw lichaam, smeren we gel op de plek waar het apparaat contact met u maakt.
- De radiologisch laborant schuift vervolgens de niersteenvergruizer tegen u aan. Soms moet u op uw buik liggen, bijvoorbeeld wanneer de steen laag in de urineleider zit.
- Vanuit de niersteenvergruizer sturen we schokgolven op de niersteen. Dit geeft een hard tikkend geluid. Hierdoor valt de niersteen uiteen in gruis.
- De behandeling tast de omringende weefsels en organen niet aan.
Is de niersteen te groot om te vergruizen? Dan kunnen we deze weghalen met een kijkoperatie percutane nefrolithotripsie (PNL) of een ureterorenoscopie (URS).
Viewer voor webcontent
Patiëntenfolder over niersteenvergruizer
In onze patiëntenfolder leest u uitgebreide informatie.