Operatie bij darmkanker – Behandelingen | Gelre Ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Operatie bij darmkanker

Als u kanker heeft, groeien kankercellen in uw lichaam ongeremd. Bij de behandeling van dikkedarmkanker streven we naar genezing. Dit noemen we een curatieve behandeling.

Als u een curatieve behandeling krijgt, haalt de chirurg de hele tumor weg, een deel van het omliggende weefsel en een aantal lymfeklieren. Is genezing bij u niet meer mogelijk? Dan spreken we van een palliatieve behandeling. We kunnen dan niet al het kwaadaardige weefsel verwijderen. De operatie is met name bedoeld om uw klachten te verminderen. Van tevoren is soms niet bekend of een operatie curatief of palliatief zal zijn. De arts kijkt dan tijdens de operatie of de tumor helemaal te verwijderen is en of u uitzaaiingen heeft.

Welke operatietechnieken zijn er mogelijk bij darmkanker?


Operatie waarbij de tumor wordt verwijderd

De chirurg bespreekt voor de operatie met u welke verschillende mogelijkheden er zijn. Bij de operatie wordt het aangedane darmgedeelte en de omliggende lymfeklieren ruim verwijderd. Soms is het nodig om een (tijdelijk of blijvend) stoma aan te leggen. Een stoma is een kunstmatige uitgang voor de ontlasting op de buik. De operatie kan met behulp van een kijkoperatie worden verricht waarbij op minimale invasieve wijze de darm wordt verwijderd. De operatie kan ook via het ruimer openen van de buikwand worden verricht. 

Soms is het mogelijk om uitzaaiingen in de lever of de longen tijdens een operatie te verwijderen.

Chemotherapie (behandeling met kankerremmende medicijnen)

Chemotherapie remt de celdeling waardoor ook de groei van de tumor wordt afgeremd. U kunt chemotherapie krijgen vóór een operatie om de tumor zodanig kleiner te laten worden zodat deze alsnog operatief verwijderd kan worden. En u kunt chemotherapie ná een darmoperatie krijgen. Als er bijvoorbeeld een uitzaaiing in een van de lymfeklieren is gevonden om de kans dat de tumor terugkomt, te verkleinen.

Radiotherapie (bestraling)

De bestralingen vinden plaats bij de Radiotherapiegroep in Apeldoorn of Deventer.

Welke behandeling krijgt u?

In ons ziekenhuis bespreken we alle patiënten met darmkanker in een team van specialisten. Zo bepalen we samen met u de beste behandelmethode. Het team bestaat uit een chirurg, MDL-arts, oncoloog, radioloog, patholoog, radiotherapeut en gespecialiseerd verpleegkundigen. Uw behandeling is afhankelijk van:

  • De grootte van de tumor en of deze is doorgegroeid in uw darmwand
  • De plaats van de tumor
  • Of er uitzaaiingen zijn en hoeveel dat er zijn
  • Uw conditie
Complementary Content
${loading}
Scroll