Otoakoestische emissie (OAE) – Onderzoeken | Gelre Ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Otoakoestische emissie (OAE)

OAE is een manier om te onderzoeken of het gehoor goed werkt. Dit soort onderzoek wordt vaak gedaan bij kinderen waarvan we vermoeden dat ze minder goed horen, die te langzaam leren praten, die een middenoorontsteking hebben gehad of het syndroom van Down hebben. Met deze methode kunnen we al vanaf de geboorte heel nauwkeurig meten hoe goed het gehoor is.

Hoe verloopt dit onderzoek?

Het OAE meet zwakke geluiden in de gehoorgang die opgewekt worden door het binnenoor. Tijdens het onderzoek krijgt u in elk oor een oordopje waarin een microfoon én een telefoon zijn ingebouwd. Uit het oordopje (telefoon) komt een geluidje dat weerkaatst wordt door het binnenoor en opgevangen wordt door hetzelfde oordopje (microfoon). Op een monitor wordt deze weerkaatsing (echo) in de vorm van een grafiek zichtbaar. Alléén goede oren kunnen een echo produceren. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Voorbereiding bij kinderen

  • Zorg dat uw kind of baby wakker blijft tot het onderzoek plaatsvindt. Voeding en verschonen kunt u het beste doen vlak voor het onderzoek.
  • Heeft de KNO-arts een ‘rustgevend’ tabletje/drankje voorgeschreven? Dan moet uw kind dit ongeveer 15 minuten voor het begin van het onderzoek innemen.
  • U kunt geen andere kinderen meenemen tijdens deze onderzoeken.
  • De vreemde omgeving en de elektroden kunnen uw kind wat van slag maken. Wij hebben daar alle begrip voor en doen ons best uw kind gerust te stellen. Neem eventueel een vertrouwde knuffel en/of boekje mee.

De uitslag

De uitslag van dit onderzoek krijgt u van uw behandelend arts in het ziekenhuis.

Complementary Content
${loading}
Scroll