Peritoneaaldialyse – Behandeling | Gelre Ziekenhuizen | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Peritoneaaldialyse

Peritoneaaldialyse wordt ook wel buikspoeling genoemd. Als uw nieren niet meer goed werken, is het belangrijk dat uw bloed gezuiverd wordt, omdat de nieren dat niet meer goed kunnen.

Wat is peritoneaal dialyse?

Bij peritoneaal dialyse (PD) wordt er door middel van een operatie een katheter in de peritoneale holte van de buik geplaatst.
De peritoneale holte is een natuurlijke lichaamsruimte in de buik. Het buikvlies (peritoneale membraan) bedekt deze ruimte. Het is een dun vlies met veel kleine bloedvaatjes dicht aan de oppervlakte. Dat maakt het vlies heel geschikt als filter om het bloed te zuiveren en overtollig lichaamsvocht te verwijderen. Daarom wordt PD ook wel buikspoeling genoemd.

Via de PD katheter krijgt u dialysevloeistof in uw buikholte. Deze dialysevloeistof komt in aanraking met het buikvlies en blijft enkele uren in uw buikholte. In die tijd neemt de vloeistof afvalstoffen en overtollig vocht uit uw lichaam op.

Vormen van peritoneaal dialyse

Er zijn twee vormen van buikspoeling: CAPD en APD

  • CAPD staat voor Continue Ambulante Peritoneaal Dialyse. Hierbij laat de patiënt schone dialysevloeistof via de katheter in de buikholte lopen. In ca. 4 uur neemt de vloeistof afvalstoffen en overtollig vocht uit het bloed op. De verzadigde dialysevloeistof vangt de patiënt op in een lege zak. Deze wisseling moet gemiddeld zo’n 4 keer per dag worden uitgevoerd.
  • APD staat voor Automatische Peritoneaal Dialyse. Hierbij sluit de patiënt zich ’s avonds aan aan een PD-machine. Terwijl de patiënt slaapt, zorgt de machine er gedurende de nacht voor dat er verschillende wisselingen van vloeistoffen in- en uit de buik worden uitgevoerd. Deze behandeling duurt ca. 9 uur.

Begeleiding en ondersteuning

Elke patiënt die kiest voor peritoneaal dialyse, wordt eerst door ons opgeleid. Verder houdt ons team goed in de gaten of uw behandeling effectief is. Wij bespreken dit met u tijdens de controles op de polikliniek, ongeveer eens in de 6 à 8 weken.

Thuiszorg

Soms lukt het (tijdelijk) niet om zelf thuis de behandeling uit te voeren. Daarom werken we nauw samen met thuiszorginstellingen in de directe omgeving van Apeldoorn en Zutphen. Zij kunnen de behandeling tijdelijk of blijvend overnemen.


Complementary Content
${loading}
Scroll