Prenatale diagnostiek | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Prenatale screening

De meeste kinderen worden gezond geboren, maar een klein aantal heeft bij de geboorte een erfelijke aandoening of aangeboren afwijking. Tijdens de zwangerschap kunt u kiezen voor een aantal onderzoeken. Uw verloskundige of gynaecoloog vertelt u hier meer over. U beslist zelf of u deze onderzoeken wilt.

In Nederland kennen we verschillende vormen van prenatale screening:

  • Screening op Down-, Edwards- en Patau syndroom (NIPT)
  • Onderzoek naar aangeboren lichamelijke afwijkingen:
    • De 13 wekenecho
    • De 20 wekenecho

Heeft u interesse in één van de onderzoeken of wilt u meer informatie? Dan volgt er altijd een uitgebreid gesprek met uw verloskundig zorgverlener. Deze informeert u en kan u zo nodig ondersteunen bij de besluitvorming. Tijdens dit gesprek krijgt u veel informatie. Of kijk eens op de website: www.pns.nl/prenatale-screeningen.

Hoe verloopt het onderzoek naar het syndroom van Down, Edwards en Patau?

De NIPT: dit is een bloedonderzoek zonder echo. Het laboratorium onderzoekt DNA dat afkomstig is van de placenta. U kunt de NIPT doen als u 10 weken zwanger bent. Uit de NIPT komt of u waarschijnlijk niet zwanger óf mogelijk wel zwanger bent van een kind met het Down-, Edwards- of Patausyndroom.

Hoe verloopt het onderzoek naar lichamelijke afwijkingen (13 en 20 wekenecho)?

Met een echoapparaat kijken we of uw baby geen lichamelijke afwijkingen heeft. We kijken met name of uw kindje een open rug (spina bifida) of een open gehemelte (schisis) heeft. Maar ook of alle organen aanwezig zijn en of het hartje er goed uitziet.

De uitslag

  • Van de 13 en 20 wekenecho krijgt u meteen de uitslag. Als het nodig is, verwijzen we u door voor extra onderzoek.
  • De uitslag van de NIPT is binnen 10 werkdagen bij ons binnen. De verloskundige of gynaecoloog bespreekt deze met u.

Animaties NIPT test en 13 en 20 wekenecho

Klik op de animaties hieronder om te zien hoe de NIPT test en de 13 en 20 wekenecho uitgevoerd worden:

    

Prenatale diagnostiek

U komt in aanmerking voor prenatale diagnostiek als:

  • er een verhoogd risico is dat u een kindje krijgt met een aangeboren afwijking op basis van uw eigen voorgeschiedenis of omdat er in uw familie een aangeboren afwijking voorkomt;
  • er aanwijzingen zijn voor het bestaan van aangeboren afwijkingen bij uw kindje op basis van eerder onderzoek in uw zwangerschap (prenatale screening).

Er zijn verschillende vormen van prenatale diagnostiek. Er kan invasief onderzoek, zoals een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie, verricht worden. Hiermee kunnen we onderzoeken of er sprake is van een chromosoomafwijking. Deze onderzoeken worden alleen gedaan in gespecialiseerde ziekenhuizen. Wij verwijzen u vanuit Gelre ziekenhuizen meestal door naar het UMC Utrecht.

We kunnen ook een geavanceerd echoscopisch onderzoek (GUO) uitvoeren. Hiermee kunnen we bijvoorbeeld een hartafwijking of open ruggetje ontdekken. Dit onderzoek wordt in Gelre ziekenhuizen gedaan.

Complementary Content
${loading}
Scroll