Viewer voor webcontent
ActionsSpataderbehandeling
Via de aders stroomt het bloed door het lichaam, naar het hart. Omdat het bloed één kant op moet stromen, sluiten kleppen de aders af. Als deze kleppen niet meer goed werken, stroomt het bloed weer terug, en krijgt u een spatader.
Viewer voor webcontent
ActionsDe ader wordt dan blauw en dik. Meestal voelt u daar niks van, maar spataders kunnen ook heel pijnlijk zijn of voor een zwaar gevoel in de benen zorgen. Daarom laten sommige mensen spataderen verwijderen.
Hoe verloopt een spataderbehandeling?
Uw eerste afspraak is een bezoek aan de vaatchirurg. Die voert het vaatonderzoek en een lichamelijk onderzoek uit. Samen met de arts kiest u welke behandeling het best bij u past:
- Compressietherapie: u krijgt steunkousen op maat gemaakt in combinatie met medicijnen.
- Sclerocompressietherapie: bij deze behandeling injecteert de arts vloeistof of schuim in de ader. Die raakt daardoor ontstoken. U draagt hierna een paar weken een compressieverband waardoor de ader aan elkaar plakt, en uiteindelijk verschrompelt en verdwijnt.
- Strippen van de spatader: als er in de ader meerdere kleppen lek zijn, halen we deze meestal weg. Via een sneetje in de enkel of de knie verwijderen we de ader. U gaat hiervoor meestal onder narcose of u krijgt een ruggenprik.
Viewer voor webcontent
ActionsPatiëntenfolders over spataderbehandeling
In onze patiëntenfolders leest u uitgebreide informatie.
Viewer voor webcontent
ActionsMeer weten over spataderbehandeling?
Op de website van De Hartstichting kunt u meer lezen over spataderbehandelingen.