Viewer voor webcontent
ActionsHeupprothese totaal
U bent toe aan een nieuwe heup als uw heup versleten is en pijn doet. Het kraakbeen in uw heup kan beschadigen, bijvoorbeeld door een ongeval. Ook kunnen sommige ziekten, zoals reuma het kraakbeen aantasten. Er ontstaat dan wrijving, waardoor uw heup pijn doet en stijf is. Met een totale heupprothese verdwijnen uw pijnklachten meestal helemaal.
Viewer voor webcontent
ActionsDe heup
In uw bovenbeen zit de heupkop (femur) dat in het kommetje (acetabulum) van het bekken past. Het heupkapsel (bestaande uit stevige banden) houdt alles op zijn plaats en zorgt voor de stabiliteit van het heupgewricht. De heupkop en bekkenkom zijn bedekt met een laag zacht en verend kraakbeen. Een dun laagje weefsel (de synoviale membraan) bekleedt de binnenzijde van het heupkapsel en produceert het gewrichtsvocht, de smering van de heup. Hierdoor kunt u de heup soepel bewegen en is er nauwelijks wrijving.
Komt u in aanmerking voor een totale heupvervanging?
De meeste patiënten die een totale heupprothese krijgen zijn tussen de 60 en 80 jaar oud. De beslissing wordt echter niet genomen op basis van leeftijd, maar op basis van de ernst van uw pijn, ongemak, invaliditeit en gezondheidstoestand. U heeft baat bij heupvervanging wanneer er pijn in de lies of bovenbeen bestaat:
- die continue aanwezig is (ook in rust en of 's nachts);
- die optreedt bij normale dagelijkse bezigheden zoals lopen en bukken;
- en u door de stijfheid in de heup uw been niet goed meer kan bewegen en optillen;
- en pijnstillers niet meer afdoende werken;
- en er vervelende bijwerkingen gaan optreden bij het gebruik van pijnstillers;
- en andere conservatieve maatregelen zoals fysiotherapie en het gebruik van een stok of een kruk niet meer werken.
Welke heupprothesen bestaan er?
Er zijn 3 types totale heupprothesen:- Een gecementeerde totale heupprothese
- Een ongecementeerde totale heupprothese
- Een hybride totale heupprothese (steel gecementeerd en kom ongecementeerd).
Bent u ouder dan 75 jaar? Dan krijgt u een gecementeerde of hybride heupporthese. Bent u jonger dan 75 jaar? Dan krijgt u de ongecementeerde of hybride prothese.
Hoe verloopt het plaatsen van een totale heupprothese?
- We brengen u onder algehele narcose of u krijgt een ruggenprik. Ook geven we u antibioticum om de kans op infecties nog kleiner te maken.
- We leggen uw heupgericht vrij en draaien de heup uit de kom. Vervolgens zagen we de heupkop af
- Daarna maken we uw heupkom klaar voor het plaatsen van het kunstkommetje van polyethyleen.
Voorbereiding met frees Heupkom passend maken
- Gaat het om een gecementeerde totale heupprothese dan gebruiken we botcement om het kommetje vast te plakken in het bekken.
Cement inbrengen
- Met een speciaal richtapparaat plaatsen we het kommetje definitief.
- Dan bereiden we het bovenbeen voor om de steel te plaatsen.
1: Toegang / 2: Voorbereiden / 3: Rasp / 4: Cementplug / 5: Cement / 6: Heupsteel / 7: Heupkop
- Gaat het om een hybride of gecementeerde totale heupprothese dan drukken we de steel aan tot het cement is uitgehard.
- Bovenop de steel plaatsen we een kopje voor een proefpassing. We kijken welk maat kopje past en de heup stabiel maakt.
- Nadat we de heup weer op de plaats hebben gebracht, sluiten we de wond en hechten we de huid.
- We laten in de wond een slangetje (drain) achter voor de afvoer van bloed en wondvocht.
Deze standaard methode voor het plaatsen van een nieuwe heup noemen we de 'achterste benadering'. We bieden ook de ‘voorste benadering’ aan. De methode ‘voorste benadering’ is spiersparend. Bovendien revalideert u sneller. Of u in aanmerking komt voor een ‘voorste benadering’ hangt af van de vorm van de kom, de hals en de kop van uw heup. Heeft u (ernstig) overgewicht of een te grote spierontwikkeling dan is deze methode niet geschikt voor u.
Na de operatie
Na de operatie verblijft u enige tijd op de verkoever of uitslaapruimte. Hier houden we uw bloeddruk en vitale functies in de gaten. Het bloedverlies dat nog kan optreden vanuit de wond wordt opgevangen en aan u teruggegeven.
Vervolgens gaat u naar de verpleegafdeling om uit te rusten en bij te komen. De volgende dag gaat de fysiotherapeut met u aan de slag met oefeningen voor uw nieuwe heup. U blijft zo´n 3 tot 5 dagen op de verpleegafdeling.
Zijn er complicaties?
Na elke operatie kunnen er complicaties ontstaan. Gelukkig is het optreden van een ernstige complicatie zoals een infectie van de prothese laag (minder dan 1.5%). De kans op een hartinfarct of een hersenbloeding ligt nog veel lager. Complicaties die kunnen optreden zijn:
- Trombose: we gaan dit tegen door u heparine prikjes te geven (vanaf de dag van operatie tot 4-6 weken na de operatie).
- Het optreden van een beenlengte-verschil: we willen dit vermijden, maar dat lukt niet altijd.
- Vlak na de operatie kunt u het gevoel hebben dat uw been langer is geworden. Dit is normaal en komt doordat uw been weer volledig gestrekt kan worden in de heup. Dit gevoel verdwijnt 6 weken tot 3 maanden na de operatie. Mocht u hierna toch nog klachten hebben, dan kan een inlegzooltje of een hak/zoolverhoging een oplossing zijn.
- Verder kunnen er complicaties als bloedvat-/zenuwletsel tijdens de operatie optreden.
- Ook kan er een fractuur ontstaan.
- Na de operatie kan de heup uit de kom schieten of er kan in de loop van de tijd na de operatie meer stijfheid in de heup optreden door botvorming in de spieren. Deze complicaties komen echter zelden voor.
- De prothese kan natuurlijk in de loop van de jaren los gaan zitten.We weten nu dat meer dan 90 procent van de totale heupprothese meer dan 15 tot 20 jaar meegaan.
Viewer voor webcontent
ActionsViewer voor webcontent
ActionsPatiëntenfolders over heupprothese totaal
In onze patiëntenfolders leest u uitgebreide informatie.