Viewer voor webcontent
ActionsDoelgericht werken aan geestelijke gezondheidszorg
Van alle psychische aandoeningen komen depressies het meest voor. Iedereen kan het krijgen en het gaat vaak weer voorbij. Maar meestal niet vanzelf. Johan heeft zijn vierde depressie in twintig jaar tijd. De afdeling Psychiatrie (heet nu: Medisch Psychiatrische Unit) in Apeldoorn helpt hem bij zijn herstel.
Viewer voor webcontent
Actions“Als ik weer aan de beterende hand ben, dan is het minder. Maar op het moment dat ik heel diep in de put zit, schaam ik me.” Schuldig voelen is een kenmerk van een depressie. Johan heeft dit naast slapeloosheid en grote neerslachtigheid. Erfelijkheid blijkt een rol te spelen. “Het zit aan mijn vaders kant in de familie. Daar hebben meerdere mensen last van depressiviteit. De laatste keer dat ik depressief was, was zes jaar geleden. Er zijn gelukkig tijden dat het goed met me gaat. Maar nu donderde ik binnen twee dagen van ogenschijnlijk niets aan de hand naar intens ongelukkig. Zo heftig had ik nog niet eerder meegemaakt.”
Deskundig
Via de huisarts en de crisisdienst van GGNet komt Johan bij de afdeling Psychiatrie van Gelre Apeldoorn terecht. Zij bieden gespecialiseerde hulp bij geestelijke aandoeningen net zoals andere specialisten dat doen bij lichamelijke aandoeningen. “Ze zijn hier enorm deskundig en weten precies hoe ze me kunnen helpen om weer uit de depressie te komen. Zo heb ik veel aan Psychomotorische therapie. Hierbij kom je letterlijk en figuurlijk in beweging om je problemen beter te begrijpen en het doelgericht aan te pakken.”
Oog voor het gezin
“Ik ben hier vaker geweest. Het is een bekende omgeving en dat geeft me een veilig gevoel. Ik vind het niet leuk van huis weg te zijn, maar het is wel beter voor mij. Hier heb ik geen verplichtingen en verantwoordelijkheden waardoor ik me volledig op mijn herstel kan concentreren. Het is ook beter voor mijn vrouw en twee kinderen, want die hebben even rust. Mijn depressie heeft immers effect op hen. Daarom zijn er regelmatig gesprekken met mijn vrouw. En bij eerdere opnames, toen mijn kinderen nog klein waren, werd op woensdagmiddag iets leuks georganiseerd. Het is heel fijn dat ze ook oog hebben voor het gezin.”
Draad oppakken
Na negen weken opname is Johan weer thuis. Hij gaat nog drie keer in de week naar de deeltijdbehandeling. “Ik vind het prettig dat ik na de opname niet gelijk alles alleen hoef te doen. Die nabehandelingen geven me ondersteuning om thuis de draad weer op te kunnen pakken. Bovendien is er controle bij het afbouwen van mijn medicijnen. Ik hoop binnenkort weer wat uurtjes te kunnen gaan werken. Dat helpt ook om weer in mijn gewone ritme te komen. Want dat is wat ik graag wil. En het gaat me ook lukken met de goede hulp van de afdeling Psychiatrie in Apeldoorn.”