Tevreden over prostaatoperatie: "Mijn gezondheid is me veel waard" | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Tevreden over prostaatoperatie: "Mijn gezondheid is me veel waard"

“D’r uut met dat ding.” Dat is de eerste reactie van Teunis Westerik (68 jaar) als hij te horen krijgt dat hij het beginstadium van kwaadaardige prostaatkanker heeft. Teunis, die in het Apeldoornse bekend staat als Tunnus Gierpet, is openhartig over zijn gezondheid. “Ik heb nergens moeite mee, werk overal aan mee en vind vaak alles best. Maar die prostaat moet eruit. Geen gedonder in mijn lijf.”

Teunis Westerik buiten op de rand bij een vijver
Lees verderarrow

Michiel Arnolds is de uroloog die Teunis heeft onderzocht en hem informeert over de uitslag. Zijn pogingen hem gerust te stellen, werken niet. “Dokter Arnolds zei dat de kanker in zo’n pril beginstadium is, dat ze er niets aan gingen doen. Ik kon nog wel dertig, veertig jaar ouder worden met deze aandoening. Ook vertelde hij dat er andere behandelmethoden zijn zoals uitwendige bestraling. En dat er bijwerkingen aan een operatie zitten zoals erectieproblemen. Ik snapte alle uitleg, maar mijn gevoel vertelde mij wat anders. Wat als het uitbreidt, verergert, agressiever wordt? Vroeger of later moet die prostaat eruit. Waarom zou ik wachten?”

Onderzoeken

Teunis zegt eerlijk: “Ik geef er niets om dat ik geen erectie meer kan krijgen. Als ik in de kist kom te liggen, krijg ik ook geen erectie meer. Ik vind gezondheid belangrijker en me veel waard. Zo denk ik erover. Recht toe, recht aan.” Toch is Teunis’ situatie niet ernstig genoeg om te kunnen opereren. Hij moet een half jaar later terugkomen voor controle en een nieuw onderzoek. Dat is in mei 2020. “Mijn eerste onderzoek was met een slang via de anus. Dat is prima gegaan, want je krijgt een roesje waardoor je er weinig van meekrijgt. De tweede keer ging via een naald net onder de balzak. Dokter Arnolds is erg kundig, dus ik heb er niets van gevoeld. We hebben zelfs nog grapjes gemaakt en gepraat over dialecten, mijn tatoeages en de muziek waar ik fan van ben zoals Normaal en De Haverkampband. Zo ontspannen ging het eraan toe.”

De beste optie

De uitslag van dit onderzoek wijst uit dat de kwaadaardigheid nog steeds aanwezig is. De PSA-waarden (Prostaat Specifiek Antigeen, een eiwit in het bloed) is licht gestegen. Dokter Arnolds vindt het niet verontrustend, maar voor Teunis is het duidelijk. “D’r uut met dat ding! Dat wilde ik na het eerste onderzoek al, maar nu helemaal. Ik wilde niet bestralen en geen chemo, maar een operatie met de Da Vinci robot in Zwolle. Dat had ik al uitgelegd gekregen en dat vond ik voor mij de beste optie. Gelukkig was dokter Arnolds het ermee eens.” In juli 2020 wordt Teunis geopereerd. “Ik had er volle vertrouwen in dat het goed ging komen. Ik hoefde maar één nachtje in het ziekenhuis te blijven. Alle complimenten voor de begeleiding in het ziekenhuis. Vooral voor dokter Te Slaa, de uroloog die me geopereerd heeft.”

Geniet van het leven

Naast het effect op de potentie, kan prostaatverwijdering ook gevolgen hebben voor de continentie. Teunis: “Ik verlies soms wat druppels urine als ik buiten loop of in de tuin bezig ben en ik moet ergens wat kracht voor zetten of iets tillen. Ik houd er gewoon rekening mee dat dat kan gebeuren. Ik gebruik inlegluiers en ik heb vóór de operatie bekkenbodemoefeningen geleerd. Dat alles helpt prima en nu gaat het heel goed met mij. Ik ben gezond en geniet van het leven. Ik maak me geen zorgen meer om de prostaat en de kwaadaardigheden die erin zaten. Dat is het me allemaal waard.”

Lees ook het verhaal van uroloog Michiel Arnolds over de betere resultaten in prostaatkankerzorg.

Complementary Content
${loading}
Scroll