Samen beslissen met de keuzehulp dikkedarmkanker | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Samen beslissen met de keuzehulp dikkedarmkanker

Met de keuzehulp dikkedarmkanker kunnen arts en patiënt samen weloverwogen beslissen welke behandeling past. “Natuurlijk kijken we bij iemand met uitgezaaide dikkedarmkanker altijd eerst of er nog een vorm van genezing mogelijk is. Helaas geldt voor de meeste mensen dat deze ziekte ongeneeslijk is. Toch staan we als artsen niet helemaal met lege handen”, vertelt internist-oncoloog Cathrien Tromp. ““Er zijn verschillende behandelingen die de levensverwachting kunnen verlengen en de levenskwaliteit kunnen verbeteren. Deze behandelingen hebben elk hun eigen effect en bijwerkingen.”

Internist-oncoloog Cathrien Tromp in de hal van Gelre Apeldoorn
Lees verderarrow

Overzicht

“Als patiënt met uitgezaaide dikkedarmkanker kom je voor een moeilijke keuze te staan: ga je voor zoveel mogelijk kwaliteit van leven of voor een zo lang mogelijk leven?” vervolgt Cathrien. “Om patiënten te helpen bij deze lastige keus, maken steeds meer ziekenhuizen, ook Gelre, gebruik van de keuzehulp dikkedarmkanker. Deze keuzehulp biedt op een A4’tje in één oogopslag een overzicht over de verschillende behandelopties en bijwerkingen. De arts kruist op het blad aan welke middelen op dit moment geschikt zouden kunnen zijn. De patiënt krijgt het blad met informatie mee. Zo kan hij er thuis rustig over nadenken. Thuis kan hij inloggen op een online keuzehulp. Daarin is meer informatie te vinden. Ook staan er vragen in over wat iemand nog kan en wil. Die helpen je bij het maken van keuzes.”

  “De keuzehulp laat zien welke keuze mensen nog hebben. Dat helpt ze zelf de regie te houden.”


Bewuste keuzes

Zo’n keuzehulp kan confronterend zijn. Toch ervaren veel mensen het als positief om bewuste keuzes te kunnen maken op basis van goede informatie. Juist als die laatste levensfase is aangebroken. Cathrien: “Patiënten willen weten waar ze aan toe zijn. Ze willen geen onrealistische hoop koesteren. De keuzehulp laat zien wat je wint en verliest als je kiest voor een bepaald middel. Daarbij geldt: niks moet, ook een chemokuur niet. Geen behandeling is ook een optie.”

Samen

Een ernstige ziekte als uitgezaaide dikkedarmkanker treft niet alleen de patiënt, maar ook zijn naasten. De keuzehulp kan voor het hele gezin nuttig zijn, zegt Cathrien: “Door de keuzehulp raken patiënten en hun gezinsleden makkelijker in gesprek over de ziekte en over wat ze belangrijk vinden in de tijd die nog rest. Ook dat is winst. Hun gedachten en ideeën nemen ze mee naar de behandelaar. Zo kunnen arts en patiënt samen weloverwogen beslissen welke behandeling past.”

Doorontwikkeling

De keuzehulp is in 2016 ontwikkeld door de Maag Lever Darm Stichting, een team van internist-oncologen, ZorgKeuzelab en patiëntenvereniging Darmkanker Nederland. Sinds 2019 werkt Gelre ermee. Een groep deskundigen, waaronder Cathrien Tromp, werkt momenteel aan doorontwikkeling van het hulpmiddel. “Er is een nieuwe behandelmogelijkheid. Die moet worden toegevoegd. Ook willen we benoemen dat het mogelijk is om mee te doen aan studies en experimenten. Tenslotte overwegen we om in de nieuwe keuzehulp informatie op te nemen over de mogelijkheden voor operatie en bestraling. De keuzehulp laat zien welke keuze mensen hebben. Dat helpt ze zelf de regie te houden.”

Lees over hoe de heer Klomp regie over zijn leven heeft gepakt met de keuzehulp dikkedarmkanker.

Complementary Content
${loading}
Scroll