Viewer voor webcontent
ActionsHulp bij ingrijpende keuzes rond borstkanker
Vrouwen met borstkanker staan vaak voor ingrijpende keuzes: een borstsparende operatie of een borstamputatie? Wel of geen bestraling of chemotherapie? De keuzehulp borstkanker helpt vrouwen na te denken over de verschillende behandelingen en de gevolgen daarvan. Samen met de arts en gespecialiseerd verpleegkundige mammacare maken ze vervolgens de keuze die bij ze past.
Viewer voor webcontent
Actions“Een vrouw met symptomen passend bij borstkanker, leeft in grote onzekerheid”, vertelt Jeannet Ramaker, gespecialiseerd verpleegkundige mammacare-oncologie. “Vrouwen kunnen daarom bijna altijd de dag nadat de huisarts ze doorverwijst bij ons terecht. Ze krijgen een mammografie en een echo. Bij verdenking van borstkanker volgt er een punctie. Patiënten komen dan aansluitend bij één van onze specialisten op de mammapoli voor een intake.”
De tijd nemen
De volgende dag bespreekt een multidisciplinair specialistenteam de inmiddels volledige onderzoeksuitslag. Jeannet maakt deel uit van het team. Jeannet: “Samen met de oncologisch chirurg bespreek ik diezelfde dag nog de uitkomsten van het overleg met de patiënt. Vanaf dat moment begeleid ik de patiënt gedurende de gehele behandeling en de nazorg.” Een intensief en zorgzaam traject, waarbij zij samenwerkt met chirurgen, verpleegkundig specialisten, radiologen, plastisch chirurgen, pathologen, internist-oncologen en radiotherapeuten. “Er zijn verschillende behandelingen mogelijk: een operatie, bestraling en medicijnen, zoals chemotherapie en/of immunotherapie en/of hormoontherapie. Vaak wordt het een combinatie van behandelingen”, vervolgt Jeannet. “Samen met de patiënt bekijken we haar behandelmogelijkheden en nemen we uitgebreid de tijd alles goed door te nemen.”
De juiste keuze
De patiënt krijgt een formulier mee naar huis waarop haar behandelmogelijkheden staan. Ook staat erop hoe ze inlogt op de door de Borstkankervereniging Nederland gesteunde/goedgekeurde digitale keuzehulp borstkanker van ZorgKeuzeLab. Thuis achter de pc kan de patiënt meer lezen over borstkanker, de behandelingen waaruit ze kan kiezen en over de bijbehorende bijwerkingen en effecten. Jeannet: “De patiënt vindt er uitgebreide informatie over de voor- en nadelen van iedere behandeling en kan die naast elkaar leggen. Via een stappenplan komt ze bij de keuze die het beste bij haar past.”
Jeannet vertelt over een oudere, kwetsbare en minder mobiele vrouw die de keuzehulp toepaste. “Zij koos uiteindelijk weloverwogen voor een borstamputatie. Een borstsparende operatie zou gevolgd worden door bestraling. De keuzehulp maakte haar duidelijk wat de gevolgen daarvan zijn, ook voor haar dagelijks leven. Daar zag de vrouw te veel tegenop.” Een patiënt met een grote tumor in een kleinere borst koos ook voor een borstamputatie. Dat gaf in haar geval meer mogelijkheden bij een borstreconstructie. “De keuzehulp bevestigde haar gevoel dat ze de cosmetische gevolgen van belang vond.”
Samen werken aan behandelplan
“Het prettige van de keuzehulp is dat de patiënt een paar dagen de tijd krijgt om alles te laten bezinken, zich goed te informeren, alle plussen en minnen op een rij te zetten en een keus te maken”, aldus Jeannet. “Dat kan ze in alle rust doen, al dan niet samen met partner of familie. De keuzehulp maakt vervolgens een samenvatting, die de patiënt meeneemt naar de mammapoli. Ik neem die met haar door en bespreek haar uiteindelijke keuzes. Samen komen we dan tot een definitief behandelplan.”
“Ik merk dat vrouwen heel goed voorbereid en minder onzeker bij mij terugkomen”, vervolgt Jeannet. “Samen zorgen we er dan voor dat ze weer regie over hun leven terugkrijgen.”