Ontstekingen van het hart | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Wat is een ontsteking van het hart?

Het hart kan ontstoken raken door een virus of bacterie. De ontsteking kan zich voordoen in verschillende delen van het hart: aan de buitenkant (pericarditis), aan de binnenkant (endocarditis) of in de hartspier (myocarditis). Er zijn dus verschillende vormen van ontstekingen van het hart. Deze hebben elk hun eigen symptomen, gevolgen en behandeling.

Welke vormen van ontstekingen aan het hart zijn er?

Pericarditis

Pericarditis is een ontsteking van het hartzakje (aan de buitenkant van het hart). Deze ontsteking kan pijnlijk zijn maar is meestal ongevaarlijk en gaat vanzelf over. In de meeste gevallen ontstaat pericarditis door een virusinfectie, bijvoorbeeld griep of verkoudheid.

Endocarditis

Endocarditis is een ontsteking aan de binnenkant van het hart. Deze ontsteking begint vaak bij de hartkleppen. Endocarditis is een gevaarlijke ziekte, die soms moeilijk te behandelen is en ernstige gevolgen kan hebben. Meestal is een bacterie de oorzaak. Deze kan op verschillende manieren in de bloedsomloop komen. Bijvoorbeeld via wondjes in de huid, de darmen of het tandvlees. Endocarditis komt relatief vaak voor bij mensen met een kunsthartklep of een (aangeboren) hartklepgebrek.

Myocarditis

Myocarditis is een ontsteking van de hartspier. Deze ontsteking ontstaat meestal door een virus en soms door een bacterie. Een virusinfectie geneest vaak vanzelf. Een enkele keer raakt het hart door de ontsteking ernstig beschadigd.

Wat zijn klachten van een hartontsteking?

De klachten zijn afhankelijk van het type ontsteking. Pericarditis is in de meeste gevallen pijnlijk. Bij endocarditis en myocarditis kunnen de klachten op griep lijken en geleidelijk toenemen. Endocarditis kan ook plotseling ontstaan en binnen enkele dagen levensbedreigend worden. Vaak is er dan sprake van hoge koorts (39 - 40 graden), een versnelde hartslag en vermoeidheid.

Hoe stellen we een hartontsteking vast?

Afhankelijk van de klachten zijn er verschillende onderzoeken mogelijk. Denk aan bloedonderzoek, een hartecho, een ECG of hartfilmpje, of een hartkatheterisatie. Welke onderzoeken in uw geval nodig zijn, bepaalt onze cardioloog.

Complementary Content
${loading}
Scroll