Viewer voor webcontent
ActionsZorgverzekering en vergoeding
Zorgverzekeraars vergoeden een groot deel van de kosten van ziekenhuiszorg. Als uw zorgverzekeraar geen contract heeft afgesloten met het ziekenhuis, moet u mogelijk (een deel van) de kosten zelf betalen.
Viewer voor webcontent
ActionsGecontracteerde zorgverzekeraars 2024, 2025 en 2026
Gelre ziekenhuizen heeft met alle zorgverzekeraars, behalve met budgetpolis Aevitae Natura Select, een overeenkomst gesloten voor medisch-specialistische zorg (msz) voor 2024, 2025 en 2026.
In dit overzicht vindt u de gecontracteerde zorgverzekeraars voor 2024, 2025 en 2026.
Gecontracteerde zorgverzekeraars GGZ 2025
In 2025 heeft Gelre ziekenhuizen een afspraak voor het leveren van geestelijke gezondheidszorg (GGZ) uit het basispakket met een deel van de zorgverzekeraars. Met een aantal zorgverzekeraars is Gelre ziekenhuizen op dit moment nog in onderhandeling.
In dit overzicht vindt u de gecontracteerde zorgverzekeraars voor 2025.
LET OP: Zorgplafond GGZ zorg bereikt voor VGZ verzekerden
Helaas heeft Gelre ziekenhuizen voor verzekerden bij zorgverzekeraar VGZ het zorgplafond (ook wel bekend als omzetplafond) bereikt voor de GGZ oftewel psychiatrische zorg. Dit betekent dat wij voor nieuwe patiënten, verzekerd bij VGZ*, geen vergoeding meer krijgen voor psychiatrische zorg (GGZ). Bent u VGZ-patiënt en krijgt u al u al psychiatrische zorg bij Gelre? Wees dan gerust. U blijft bij ons in behandeling. Ook in een acute situatie zullen wij u als VGZ verzekerde helpen. Alléén nieuwe patiënten plannen wij vanaf 2025 in. We begrijpen dat deze situatie heel vervelend is voor u als VGZ-verzekerde. Wij hadden dit liever ook anders gezien. Wilt u sneller GGZ zorg krijgen, dan verwijzen wij u naar uw zorgverzekeraar VGZ. Zij kunnen u helpen met zorgbemiddeling. Kijk voor meer informatie op: https://www.vgz.nl/zorg-regelen/zorgadvies-en-wachtlijstbemiddeling
*Onder zorgverzekeraar VGZ vallen de volgende merken zorgverzekeringen: VGZ, VGZbewuzt, Univé, ZEKUR, ZEKUR natura, IZZ, MVJP, Zorgzaam, IZA en UMC Zorgverzekering.
Mijn zorgverzekeraar staat niet in jullie lijst
Er zijn in Nederland verschillende zorgverzekeraars met één of meerdere labels, verzekeraars en volmachten. Staat de naam van uw verzekering niet in de bovenstaande lijst, bekijk dan op deze website onder welk verzekeraar deze valt.
Contracten zorgverzekeraars voorgaande jaren
Als u wilt weten met welke zorgverzekeraars wij in voorgaande jaren een contract hadden, vindt u hier de overzichten van 2023, 2022, 2021, 2020, 2019 en 2018.
Gewoon Zekur budgetpolis en Aevitae Natura Select
Gelre ziekenhuizen heeft van 2020 tot en met 2023 geen overeenkomst afgesloten voor de Gewoon ZEKUR-budgetpolis. In 2022 en 2023 is er geen contract afsloten voor de Aevitae Natura Select polis. Dit betekent dat als u één van deze polissen heeft, niet alle planbare ziekenhuiszorg volledig wordt vergoed door uw zorgverzekeraar, en dat u de behandeling mogelijk voor een deel of helemaal zelf moet betalen. Spoedzorg wordt altijd volledig vergoed. Wij raden patiënten met één van deze verzekeringen aan bij hun verzekeraar goed te informeren naar de voorwaarden en vergoeding van een behandeling bij Gelre ziekenhuizen.
Vergoeding van zorg
De meeste zorg die het ziekenhuis verleent, valt onder de basisverzekering. Uw zorgverzekeraar vergoedt deze zorg als u naar een ziekenhuis gaat dat een contract heeft met uw zorgverzekeraar. Het ziekenhuis stuurt de rekening dan rechtstreeks naar uw zorgverzekeraar. Bekijk altijd goed wat de verzekeraar vergoed. Meer informatie hierover vindt u op de website van de rijksoverheid. Voor meer informatie over de kosten van een behandeling bij Gelre ziekenhuizen kijkt u op deze pagina.
Niet-verzekerde zorg
Bij Gelre kunt u terecht voor niet-verzekerde zorg. Dit is zorg die niet vergoed wordt vanuit de basisverzekering maar vaak ook niet (volledig) vanuit uw aanvullende zorgverzekering. De kosten hiervan komen dan (deels) voor eigen rekening. Dit geldt bijvoorbeeld voor zorg zonder medische noodzaak, zoals cosmetische chirurgie. Meer informatie vindt u op deze pagina over niet-verzekerde zorg.
Bent u niet verzekerd?
Iedereen die in Nederland woont of werkt is wettelijk verplicht om zich te verzekeren tegen ziektekosten. Bent u ondanks de wettelijke verplichting niet verzekerd? Dan riskeert u een boete van de overheid. Zonder deze verzekering moet u de volledige kosten van de behandeling zelf betalen. De kosten worden berekend op basis van de passantentarieven.
Telefonisch consult
Sinds 1 januari 2018 is de regelgeving rondom declaratie van telefonische consulten veranderd. Het telefonisch consult wordt, als het inhoudelijk te vergelijken is met een bezoek, nu ook beschouwd als een fysiek polikliniekbezoek. Een telefonisch consult dat voldoet aan de gestelde voorwaarden, zal dus ook op uw nota komen te staan en is bij de verzekeraar te declareren. Dat kan, afhankelijk van de overige zorg die u heeft ontvangen, wel gevolgen hebben voor uw eigen risico. Lees hier meer over het telefonisch consult