Voorkom verspreiding van infectieziekten zoals griep en het coronavirus | Gelre ziekenhuizen
Zorg beter voor elkaar

Voorkom verspreiding van infectieziekten zoals griep en het coronavirus

Gelre ziekenhuizen neemt preventieve maatregelen om de verspreiding van infectieziekten zoals griep en het coronavirus/ COVID-19 te voorkomen. Wilt u zich daarom alstublieft houden aan onze maatregelen? Zo beschermt u uzelf, en onze patiënten, bezoekers en medewerkers.

  • Heeft u griepachtige of verkoudheidsklachten en moet u voor een afspraak in het ziekenhuis zijn? Dan is het verplicht om een medisch mondneusmasker (mondkapje) voor éénmalig gebruik te dragen. U kunt deze halen bij de receptie.
  • In andere situaties is het niet meer nodig om een mondkapje te dragen, maar het mag wel als u zich daar prettig bij voelt.
  • Geef elkaar de ruimte, afstand houden is veilig.
  • Desinfecteer uw handen bij binnenkomst met handalcohol en schud geen handen.
  • U komt zoveel mogelijk alleen naar het ziekenhuis, maar als het nodig is, mag u wel 1 begeleider meenemen.
  • Op bezoek bij uw naaste? Dan heeft u geen griepachtige of verkoudheidsklachten. Bekijk hier onze bezoekregels.
  • Gaat u op bezoek bij iemand die corona heeft? Dan krijgt u persoonlijke beschermingsmiddelen en een medisch mondneusmasker op de verpleegafdeling.
  • Uw naaste mag per bezoekuur 2 bezoekers ontvangen. Een aantal afdelingen heeft een afwijkende bezoekregeling zoals de Intensive Care. Bekijk hier onze bezoektijden en de afdelingen met een afwijkende bezoekregeling.
  • Respecteer alstublieft onze huisregels.

Daarnaast vindt u op deze pagina een overzicht van de meest gestelde vragen met antwoorden en kunt u doorklikken naar ons laatste nieuws.

Mondneusmasker in Gelre ziekenhuizen

Veel gestelde vragen over infectieziekten zoals het coronavirus (COVID-19) en onze antwoorden

  • Heeft u algemene vragen over het coronavirus? Kijk hiervoor op de RIVM website
  • Heeft u medisch inhoudelijke vragen vanwege het coronavirus of andere virusinfecties? Neem dan contact op met uw huisarts of de afdeling in ons ziekenhuis waar u onder behandeling bent.
  • Bent u zwanger en heeft u vragen over uw zwangerschap en het coronavirus? Bekijk hier de antwoorden op de veelgestelde vragen over zwangerschap en coronavirus. 
  • Heeft u vragen over de maatregelen in ons ziekenhuis? Bekijk dan de veel gestelde vragen en antwoorden hieronder.
  • Het dragen van een medisch mondneusmasker (mondkapje) voor éénmalig gebruik in ons ziekenhuis is verplicht als u griepachtige of verkoudheidsklachten heeft. U kunt deze halen bij de receptie.
  • Gaat u op bezoek bij een patiënt met corona? Dan is het dragen van een chirurgisch mondneusmasker en persoonlijke beschermingsmiddelen verplicht, voor uw eigen veiligheid en die van anderen. U krijgt deze op de afdeling.

  • Wij adviseren dit, omdat we kwetsbare mensen in ons ziekenhuis willen beschermen. Ook willen we zorgen voor een veilige omgeving voor u als patiënt of bezoeker en voor onze medewerkers.

Wij nemen contact met u op als uw afspraak, onderzoek of operatie wordt ingepland. U hoeft ons dus niet zelf te bellen. Uiteraard kijken we bij het (zo nodig opnieuw) inplannen van uw afspraak naar de medische urgentie. 

Om verspreiding van het infectieziekten zoals griep en het coronavirus zoveel mogelijk te beperken:

  • blijven we polikliniekafspraken waar het kan telefonisch of via beeldbellen doen;
  • plannen we operaties in op basis van medische urgentie. Het kan dus zijn dat het voor u lang(er) duurt voordat u een oproep krijgt voor uw operatie als het medisch niet urgent is.

Komt u naar ons ziekenhuis? Houdt u zich dan alstublieft aan onze preventieve maatregelen.

Heeft u griepachtige of verkoudheidsklachten en moet u voor een afspraak in het ziekenhuis zijn?
Dan is het verplicht om een medisch mondneusmasker (mondkapje) voor éénmalig gebruik te dragen.
U kunt deze halen bij de receptie.

U komt zoveel mogelijk alleen naar uw afspraak. Als dat nodig is mag u 1 begeleider meenemen.

Neem voor het uitstellen of afzeggen van uw afspraak telefonisch contact op met de polikliniek of afdeling waar u uw afspraak heeft. Zij kunnen met u overleggen wat de mogelijkheden zijn.

Polikliniek afspraken waarvoor het niet nodig is om fysiek langs te komen, doen we zo veel mogelijk digitaal. We doen dat via een telefonisch consult of via de beeldbellen. Net als bij een fysieke afspraak kunt u te maken krijgen met de financiële afhandeling van uw zorg. U kunt dus een factuur krijgen voor onze digitale zorgverlening.

Meer weten?

Lees ook:

Blijft u met vragen zitten?

Ons team Patiëntenadministratie staat voor u klaar.
Bekijk de contactgegevens en bereikbaarheidstijden van Gelre Patiëntenadministratie »


Onze buitenpoliklinieken in Dieren, Epe en Lochem zijn open. Let op: u kunt hier alleen op afspraak terecht.

  • U krijgt als patiënt bericht van Gelre Apeldoorn (voor Epe) of van Gelre Zutphen (voor Dieren en Lochem) als u een afspraak heeft bij de buitenpolikliniek. 
  • U kunt op onze buitenpoliklinieken alleen terecht voor bloedprikken als u een afspraak maakt.

Ja, dat mag, als u géén griepachtige of verkoudheidsklachten (hoesten, niezen en/of benauwdheid en/of koorts) heeft. 

  • Uw naaste of bekende mag twee bezoekers ontvangen per bezoekmoment.

  • Komt u op bezoek bij een coronapatiënt? Dan draagt u een chirurgisch mondneusmasker en persoonlijke beschermingsmiddelen. Volg hiervoor de instructies van onze medewerkers. 

Wij begrijpen dat u graag bij uw naaste op de IC op bezoek wilt komen. Dat vinden wij ook belangrijk. 
IC-patiënten mogen 2 bezoekers ontvangen. Dit gaat op afspraak met de verpleging.

  • Wij realiseren ons dat het voor naasten van coronapatiënten op onze IC moeilijk is als ze op bezoek komen. De IC-patiënten met het coronavirus zijn namelijk regelmatig niet aanspreekbaar. Het verdere contact met naasten loopt via de verpleegkundige, de app Beterdichtbij, beeldbellen en 'gewoon' bellen. De intensivist en medisch maatschappelijk werker onderhouden ook wekelijks telefonisch contact met de familie.

  • U kunt alleen op bezoek komen als u géén griepachtige of verkoudheidsklachten (hoesten, niezen en/of benauwdheid en/of koorts) heeft.

  • Als u uw naaste bezoekt die corona heeft, moet u een chirurgisch mondneusmasker en persoonlijke beschermingsmiddelen dragen. Volg hiervoor de instructies van onze medewerkers.

Meer informatie over onze bezoekregeling voor patiënten op andere afdelingen dan onze IC?
Dat kunt u lezen op de pagina over onze bezoekregeling.

U kiest zelf of u zich laat vaccineren tegen het coronavirus. Dit kan bij een GGD locatie.
De overheid geeft informatie over het coronavaccin en het vaccineren.
Kijk op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie 

Heeft u een chronische aandoening en wilt u weten of het voor u veilig is om u te laten vaccineren?

Kijk dan op de website van de wetenschappelijke beroeps- of vakvereniging van uw chronische aandoening. Deze vereniging houdt bij wat er uit de onderzoeken van de verschillende vaccins naar voren komt en of het vaccineren voor u veilig is. 

Vaccinatie-advies bij


Het coronavirus zorgt voor veel onzekerheid en ons dagelijks leven is behoorlijk veranderd. Het werk is veranderd (veel thuis werken) of soms weggevallen. Misschien is uw financiële situatie hierdoor onzeker. En vooralsnog weten we niet hoe lang dit nog zal duren.

Het is belangrijk om te beseffen dat het normaal is om stress te ervaren in deze situatie. Angst, bezorgdheid en onzekerheid over deze tijd, uw situatie en uw eigen gezondheid of die van uw naasten is heel normaal en hoort erbij. Het wordt anders als deze angst en onzekerheid uw hele leven gaan beheersen. Daarom is het nog belangrijker om goed voor uzelf en anderen te zorgen.

Onze teams van Psychiatrie en Medische Psychologie hebben samen een folder samengesteld met informatie en adviezen hoe u kunt omgaan met stress in corona-tijd. Wij bevelen deze folder van harte bij u aan.

Complementary Content
${loading}
Scroll